Віртуальна виставка «Архівне надбання»

До 30-річчя ухвалення Закону «Про архівний фонд ПМР» та до 32-ї річниці заснування Державної архівної служби 25 травня на офіційному сайті Державної служби управління документацією та архівами ПМР (ДСУДА) в рамках реалізації Плану просвітницької роботи на 2023 рік відбулося відкриття віртуальної виставки «Архівне надбання».


В експозиції представлено понад 40 унікальних документів із фондів центральних державних архівів ПМР. Вони охоплюють часовий період із середини травня 1919-го по травень 1991 року.

Серед них є експонати з архівної колекції першого голови Раднаркому МАРСР Григорія Старого (Борисова); документальні свідчення про румунську окупацію краю, наприклад, список діячів більшовицького підпілля Бессарабії, засуджених румунським військово-польовим судом до смертної кари. Нагадаємо, що з ім’ям Г. І. Старого пов’язане утворення першої державності на Дністрі – Молдавської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки. Він також був першим головою Центрального Виконавчого комітету МАРСР.

Період Великої Вітчизняної війни представлений листівкою зі зверненням Комуністичної партії (більшовиків) Молдавії до молдавського народу напередодні Першотравневого свята 1942 року, з автографами великих полководців Великої Вітчизняної (зокрема командувача військами Одеського військового округу, маршала Георгія Жукова і командувача 37 армією генерал-лейтенанта Михайла Шарохіна). Крім того, є документи за підписами відомих радянських письменників Олександра Фадєєва і Костянтина Симонова (вони з особистого фонду письменника Андреаса Закса): газетні публікації та фотографії. Андреас Адамович Закс на той час очолював німецьке відділення Спілки радянських письменників. Останні 12 років свого життя жив і працював у Тирасполі. Тут він помер і був похований.

Повоєнний період представлений переважно газетними публікаціями, листами та унікальними фотографіями. На них відображені моменти вручення першим секретарем ЦК КП Молдавії Іваном Бодюлом ордена Трудового Червоного Прапора місту Тирасполю – за успіхи в промисловому виробництві (1970 рік); вручення першим секретарем ЦК КП Молдавії Семеном Гроссу Тирасполю ордена Вітчизняної війни І ступеня на честь святкування 40-річчя Перемоги (1985 рік); стаття Олексія Мілкуса «Берег лівий. А хто ж правий?», опублікована восени 1991 року у всесоюзній газеті «Комсомольская правда» про жінок Придністров’я, які перекрили залізничні колії після арешту засновників нашої республіки.

Необхідно згадати документ з архівного фонду ДСУДА – Постанову Верховної Ради ПМР про створення архівного фонду республіки (червень 1993 року). Закон «Про архівний фонд ПМР» був одним із перших, ухвалених у СНД (в Білорусі – 1994 року, в Росії – в 1997 році, в Україні – в 1998 році, виняток становить тільки Молдова, де такий закон з’явився в 1992 році). Документ належить до правових актів другого покоління, оскільки відображає суверенність і незалежність нашої держави та Архівного фонду республіки. Цей закон став основою власної науково-правової бази в архівній справі та управлінні документацією.

Його перша стаття повідомляє: «Архівний фонд ПМР – це сукупність документів, які відображають процеси суспільно-політичного, державного, економічного і соціально-культурного розвитку нашого народу, що утворилися в результаті діяльності колишніх і нинішніх органів державної влади й державного управління, установ, організацій та підприємств, громадських об’єднань, просто громадян, політичних партій, профспілкових, конфесійних організацій і підприємств усіх форм власності, зареєстрованих і визнаних юридичними особами встановленим порядком».

Архівний фонд являє собою культурно-історичну спадщину народу та держави; становить основу державного суверенітету; є найважливішою складовою частиною інформаційних ресурсів держави й відображає унікальність придністровської державності. Станом на 1 січня 2023 року Архівний фонд ПМР становить 1 389 898 одиниць зберігання на паперових носіях за 1823, 1919 – 1930, 1944 – 2022 роки. Відповідно на аналогових і цифрових носіях у державному фонді налічується 7 515 і 36 601 одиниця зберігання.

Забезпечення збереження документів Архівного фонду республіки, створення надійної та ефективної безпеки державних архівів завжди було і, як і раніше, залишається найбільш пріоритетним завданням Державної архівної служби Придністров’я.

Детальніше ознайомитися з матеріалами віртуальної виставки «Архівне надбання» можна на сайті Архівів Придністров’я. Для цього потрібно зайти на вкладку «Проекти» рубрики «Архівний документ місяця».


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»