Богиня естетичного смаку, ініціативи та менеджменту

Залишилося менше двох місяців до дня, коли жителі столиці ПМР і гості міста урочисто відзначать 100-річчя від дня народження славетної тираспольчанки – Валентини Сергіївни Соловйової.

Цій темі була присвячена нарада, яку провів глава держадміністрації Тирасполя Олег Довгопол. Зважаючи на важливість події, у заході взяли участь: заступник глави держадміністрації з соціального розвитку Марія Пащенко, начальник міського Управління культури Наталя Янковська, заступник директора ЗАТ «Швейна фабрика «Одема» імені В. С. Соловйової» Геннадій Філіппов та ветерани праці підприємства, директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук, представники широких громадських кіл і засобів масової інформації.

Пам’ятна дата припадає на 18 травня 2018 року. Старше покоління тираспольчан добре знає, хто така Валентина Соловйова, і який внесок зробила вона у розвиток нашої столиці. Знаменитий директор відомої Тираспольської швейної фабрики «40 років ВЛКСМ» прославила Тирасполь на весь світ. Чоловічі сорочки, що виготовляли на підприємстві у другій половині ХХ століття, були не лише дефіцитними, а і легендарними. Це був бренд –
торговельна марка не тільки Тирасполя, а всієї Радянської Молдавії. З нею, депутатом Верховної Ради МРСР, Героєм Соціалістичної Праці, тричі нагородженою орденом Леніна, радилися, до її думки прислухалися, цю жінку поважали й цінували.

«Тирасполь був у переліку міст всесоюзних туристичних маршрутів. І туристам, які приїжджали до нас, обов’язково проводили екскурсії містом, і по магазинах зокрема. Всі жінки неодмінно купували чоловічі сорочки фабрики «40 років ВЛКСМ». Це було справжнє народне визнання», – розповіла присутнім директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук.

Велику роль відіграла Валентина Соловйова у розвитку інфраструктури Тирасполя. Під її керівництвом на фабриці було побудовано й обладнано нові цехи і приміщення. Їй належить ідея та її втіленя в життя: спорудження в центрі міста Палацу культури «Современник» (нині – Палац Республіки). За її ініціативи було побудовано вісім гуртожитків для працівників фабрики, дитячі садки, житлові будинки, поліклініка. Завдяки В. С. Соловйовій, у Тирасполі 1967 року була відкрита перша тролейбусна лінія.

«Валентина Сергіївна, без сумніву, – видатна особистість в усіх відношеннях: і як людина, і як професіонал своєї справи, і навіть як політичний діяч. Про якість продукції і саме підприємство знали не тільки в Радянському Союзі, а і в усьому світі», – наголосила у своєму виступі Марія Пащенко.

Держадміністрація столиці – організатор майбутнього свята – запевнила жителів і гостей міста, що 18 та 19 травня на всіх чекає надзвичайно різноманітна насичена програма, звичайно, присвячена 100-річчю від дня народження знаменитої землячки. У Тираспольському об’єднаному музеї відкриється експозиція про життя і творчість Валентини Сергіївни; у міській бібліотеці планується читацька конференція за книгою «Соловйова. Портрет пензлем чистих сердець»; у загальноосвітніх закладах міста проведуть тематичні класні години.
Для всіх охочих будуть організовані екскурсії на ЗАТ «Одема».

18 травня у сквері де Волана, біля погруддя В. С. Соловйової, відбудеться мітинг пам’яті та покладання квітів до пам’ятника, а в Палаці Республіки –  святковий пам’ятний вечір трудового колективу ЗАТ «Одема». Заплановано на цей день відкриття барельєфа стилізованої швейної машинки біля магазину «Одема» на вулиці Свердлова. «Я впевнена, що це місце – стіна з барельєфом швейної машинки – стане улюбленим місцем для любителів фотографуватися», – зазначила Марія Пащенко на нараді.

19 травня у Парку культури та відпочинку «Перемога» відбудеться традиційне свято легкої промисловості. На літній естраді демонструватиметься документальний фільм про Валентину Соловйову. Там же будуть представлені нові колекції одягу ЗАТ «Одема». Кращі швейники проведуть майстер-класи для дітей і дорослих з пошиття одягу з покроковими інструкціями. Спогадами про Валентину Сергіївну на шпальтах республіканських та міської газет ділитимуться ветерани виробництва, колеги та ті, хто добре її знав. Планується приїзд гостей із Москви та інших міст.

Хочу ще раз наголосити: головною метою проведеної Олегом Довгополом наради стало рішення керівництва Тирасполя не тільки зберегти пам’ять про людину-легенду, богиню смаку, ініціативи та менеджменту, яка своїм життям і працею прославила наше улюблене місто, а зробити ці досягнення надбанням, духовним скарбом земляків, особливо молодих тираспольчан, виховувати у них почуття вдячності й гордості за свій край та співвітчизників.

Ксенія   ВАСИЛЕНКО.