Як зробити літо корисним

З настанням літніх канікул турбот менше тільки в дітей – у батьків їх лише додається. Три місяці відпочинку треба якось організувати, адже відпустка в батьків, у кращому разі, – один місяць. А як діти проведуть ще два, чим їх зайняти, як зробити відпочинок корисним і цікавим? Перше, що ви можете і повинні зробити влітку, – постаратися зміцнити здоров’я вашого дитяти. Адже від того, як син чи донька відпочине, набереться сил за канікули, багато в чому залежить працездатність і успішність у навчанні.

Комп’ютер і телевізор – у відставку. Звичайно, здорово, якщо у вас є можливість поїхати з дитиною в будинок відпочинку або санаторій, відправити своє чадо до табору. Якщо ж частину літа йому доведеться провести вдома, обговоріть із ним, чим він буде зайнятий, як краще розпланувати час.

Треба постаратися всіма силами відвернути його від сидіння перед телевізором або комп’ютером. Нехай займається спортом, освоює рухливі ігри на повітрі, опановує музичний інструмент, збирає моделі – та хіба мало захопливих речей можна придумати. Пам’ятайте, що найбільш виснажливими для дітей є комп’ютерні ігри, розраховані на швидкість реакції – будь-які «стрілялки», «бродилки», «доганялки».

Хочу працювати. Підлітки нерідко прагнуть на канікулах попрацювати. Це питання теж краще заздалегідь обговорити на родинній раді. У багатьох містах є спеціальні штаби при навчальних закладах або адміністраціях, які пропонують роботу для старшокласників і студентів.

Літо без небезпеки. На канікулах необхідно поклопотатися і про безпеку дитини, особливо якщо вона на якийсь час залишається без нагляду дорослих. Пам’ятайте, що в канікули значно збільшується ризик не лише вуличного, але і побутового травматизму.

Якщо ваш син/донька самостійно вирушає в музей, комп’ютерний клуб або просто до бабусі, обговоріть разом з ним, яким транспортом краще і безпечніше дістатися до місця. Розрахуйте час, переконайтеся, що він благополучно доїхав.

Перевірте дитяче спортивне спорядження: самокат, велосипед, ролики, бадмінтон – усе повинно бути справне. Переконайтеся, що все гаразд і з екіпіровкою для цих занять – вона має бути зручною і безпечною.

Морозива від пуза. Влітку батьки часто втрачають контроль за харчуванням дитини. Гроші на розваги ті часто витрачають або на чіпси, морозиво і газовану воду, або на похід у заклади фаст-фуду. Шлункам дітей це користі не принесе. Їм більш потрібні молочні, овочеві, фруктові страви, повноцінні сніданки та обіди.

Спробуйте зацікавити, захопити дитину спільними кулінарними фантазіями: доручайте їй приготувати смачний салат або десерт, приваблюйте до випічки пирога або здобуття свіжевичавленого соку. Між тим розповідайте про правила здорового харчування.

До доктора Айболіту. Початок шкільного життя досить часто викликає загострення в дитини хронічних захворювань. Якщо у вашої дитини є проблеми зі здоров’ям, літо – найкращий час, щоб спокійно зайнятися ними.

Сторінку підготувала Сільвія РОГУТ.

Фото: pix11.com.