Відправляємо дитину в табір

Літо в розпалі, тож настав час збирати діточок в оздоровчі табори. Ось тут і виникає головне запитання: що брати з собою? Скільки взяти речей, щоб вистачило і щоб дитині не довелося тягнути величезну валізу? Що покласти хлопчикові, а що дівчинці? Турботливі мами й тата готові впхнути дитині все і побільше з думкою «про всяк випадок». У результаті діти приїжджають у табір з величезними баулами, а багато речей, ті, що «а раптом знадобиться» так і залишаються припадати пилом до закінчення зміни в шафі або в сумці. Щоб такого не сталося, ми склали докладний список необхідних речей. Корисні поради та лайфхак допоможуть правильно зібрати дитину в табір і виключити безліч неприємних ситуацій.

Як зібрати валізу:

ТОП-9 корисних порад

Що покласти у валізу, багато в чому залежить від специфіки табору. Наприклад, набір речей і приладдя для поїздки на море і, скажімо, в екотабір у лісі буде відрізнятися. Обов’язково передбачте цей факт, щоб не вийшло так, що на море дитина приїхала з трьома парами джинсів, а в лісі розгулювала в коротких шортах.

Заздалегідь дізнайтеся про впорядкованість місця. Наприклад, деякі табори надають рушники та мінімальний набір гігієнічних засобів. У такому випадку немає необхідності тягти з собою шампунь і мило.

Обов’язково ознайомтеся з місцевими правилами та переліком рекомендованих і заборонених адміністрацією речей – часто він відрізняється і залежить знову ж від специфіки та особливостей організації.

Складіть список речей у двох примірниках. Один помістіть у сумку, другий залиште вдома. Перший допоможе дитині нічого не забути й зібрати всі свої речі в кінці зміни. Другий стане в нагоді, щоб уже вдома перевірити, що «загубилося».

Пришийте або просто покладіть в кишеню сумки записку з наступними даними: зміна, табір, телефон батьків, домашня адреса. Це потрібно на той випадок, якщо валізу втратять або переплутають.

Покладіть у валізу недорогі речі, які буде не шкода, якщо вони загубляться або зіпсуються під час дитячих ігор. А це, повірте, неминуче.

Розсортуйте речі й окремо складіть у валізі. Так дитині легше буде знайти щось підходяще по погоді та на певний випадок. Нижню білизну обов’язково упакуйте в окремі пакети.

Речі найкраще складати трубочкою: так вони менше помнуться і займуть небагато місця.
Попередньо подивіться прогноз погоди в місцевості, де розташований табір.

З чого почати?

Перше – не відкладайте збори на останній день. Якщо, звичайно, у вас не форс-мажорні обставини, зокрема покупка «гарячої» путівки, або, як це часто буває при пільгових путівках, – вам не повідомили про від’їзд дитини за кілька днів до початку зміни.

Почніть збирати валізу в табір хоча б за два тижні. Інакше може статися так, що кросівки виявляться малі, а відповідних у найближчому магазині немає, або з’ясується, що скінчився шампунь, або вкрай важлива річ для дитини валяється в пранні.

Ще один важливий момент, обов’язково почитайте заздалегідь відгуки на ваш табір. Таким чином завжди можна одержати додаткову інформацію не тільки про порядки в конкретному таборі, а і про те, що точно стане в нагоді дитині в таборі, а що ні.

Список речей у табір:

футболки, майки (кількість за бажанням); шорти/спідниці (кількість за бажанням); сорочка з довгим рукавом або водолазка; футболка з довгим рукавом; довгі штани або джинси; теплий светр/толстовка; спортивний костюм; непромокальна куртка або дощовик; шкарпетки х/б (з розрахунку пара на 1-2 дні); труси (з розрахунку пара на 1-2 дні); піжама; святковий одяг для дискотек і заключного концерту; головний убір, що захищає від сонця: бейсболка, панама або бандана; плавки хлопчикові, а дівчинці – купальник.

Спортивне взуття (кросівки), сандалії чи босоніжки, шльопанці або сланці, гумові чоботи.

Обов’язкові документи

Збирати документи теж краще почати за пару тижнів. Перед вами перелік обов’язкових паперів, необхідних для табору: путівка, свідоцтво про народження або паспорт (оригінал і копія), медична довідка з зазначенням усіх щеплень.

Перелік документів – базовий. Повний список уточнюйте там, де отримали путівку. Наприклад, для спортивного табору можливо знадобиться довідка про додатковий огляд лікарської комісії, для оздоровчого – санаторно-курортна карта. За наявності басейну доведеться здати обов’язкові аналізи.

Що ще взяти з собою в табір?

Засіб для захисту від комарів (НЕ аерозоль, оскільки вона може бути вилучена), мазь від/після укусів комарів; годинник і найпростішу модель телефону, зарядку до телефону; блокнот з ручкою; пакет для брудної білизни; книжку для читання, також можна взяти з собою улюблену іграшку (спіннер), настільні ігри, щоб не нудьгувати під час тихої години.

Список необхідних речей

Отже, пора збирати валізу в табір. Головне правило – не впадайте в крайнощі. Ви вчините нерозумно, якщо щільно наповните сумку. Візьміть пам’ятку, яку вам, напевно, видали під час отримання путівки, або подивіться перелік необхідних речей на сайті табору. Якщо такої можливості немає, орієнтуйтеся на стандартний список для звичайного табору:

невеликий рюкзак або сумку (для дрібниць в дорогу, екскурсій або походів на пляж), в чемодан прибирати не потрібно.

Зарядний пристрій для телефону.

Засіб від комарів (краще крем, не завжди в таборах є вільні розетки для фумігатора).

Предмети гігієни: мочалка, шампунь, гель для душу, мило, зубна паста та щітка, гребінець, крем від засмаги, спиртові серветки, безпечні ножиці.

Кілька пар зручного взуття для занять спортом і на кожен день, гумове взуття для пляжу і басейну.

Повсякденний одяг: шорти, джинси, футболки, спідниці, сукні, сорочки, спортивний костюм, для прохолодних днів – куртка, светр.

Гігієнічні засоби, шпильки та гумки для дівчаток. Пакети для брудних речей. Рушники для рук і для душа (окремо для пляжу). Комплект для сну. Кілька змін нижньої білизни, шкарпетки та колготки (орієнтуйтеся на кількість днів).

Святковий одяг – знадобиться на дискотеки, свята (особливо важливо для дівчаток).

Головний убір від сонця (краще два, вони часто губляться).

Купальник для дівчаток, плавки для хлопчиків (за наявності пляжу). Для басейну ще часто вимагають гумову шапочку.

Зовсім не рекомендуємо брати: багато грошей, дорогу техніку, прикраси. Пам’ятайте, що вожаті не несуть відповідальності за речі дітей!

Щодо продуктів харчування. У більшості установ забороняється зберігати продукти в тумбочках. Радимо обмежитися яблуками, печивом, невеликою пляшкою води – усім тим, чим діти зможуть перекусити по дорозі в літній табір.

Зазвичай не дозволяють давати дітям якісь ліки. Покладіть тільки найменш шкідливе. Дитині завжди стане в нагоді дезінфекційний засіб, пластир. Якщо є будь-яке хронічне захворювання, попередьте про це вожатих, вручивши їм необхідні медикаменти з чітко складеною інструкцією. Особливо це стосується дітей-алергіків.

Як упакувати валізу?

Отже, список складений. Можна починати збирати валізу. Робіть це обов’язково разом із дитиною. Він/вона повинні знати, де і що у валізі лежить. Переконайте сина або дочку не брати зайвого. Правильно розрахуйте вагу вмісту. Швидше за все ніхто не буде тягати валізу вашої дитини!

Маленьким діткам підпишіть усі речі, це допоможе в разі необхідності вихователям прийти малому на виручку. Взагалі дуже зручно все розсортувати по пакетах – окремо носочки, футболки, трусики тощо. Звичайно, додому повернеться все в менш привабливому вигляді, та хоч якийсь час протримається порядок.

Поясніть дочці чи сину, що додаткові пакети потрібні для брудної білизни, бо якщо їх не використовувати, то чисті речі матимуть непривабливий вигляд і запах. Як правило, якщо з дитиною вести діалог, а не діяти ультимативно, вона усвідомлює і сприймає правоту ваших повчань.

Усередині приклейте список вмісту, а зовні валізи – прізвище, ім’я дитини, номер вашого контактного телефону.

Якщо дитина маленька і вперше вирушає на такий відпочинок, нехай сама покладе в чемодан дрібнички (в розумних кількостях), що нагадуватимуть йому/їй про домівку. Наприклад, фотографії, невеликі іграшки. Це допоможе швидше освоїтися в незнайомому місці.

Можливо варто подбати про книгу або письмове приладдя. Дітлахи різні, ви самі знаєте, які інтереси у вашої дитини. З собою можна взяти маркери, олівці, альбоми – вони багато місця не займають, але обов’язково стануть у нагоді.

Не пускайте збори необхідного на самоплив. Навіть, якщо ви думаєте, що ваше чадо повністю самостійне, підкорегуйте і проконтролюйте багаж.

На завершення переконайтеся, чи закриває і відкриває дитина замки валізи самостійно.

Фото: www.sum-cam8.