Ефективна робота законодавців

Верховна Рада одразу у двох читаннях проголосувала за ініціативу Президента ПМР Вадима Красносельського щодо виділення коштів з республіканського бюджету на будівництво нового полігону твердих побутових відходів (ТПВ).


Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун в інтерв’ю представникам засобів масової інформації розповів про роботу над цим важливим законопроектом: «Ми запросили всю документацію щодо полігону, є проект, підготовлений кошторис на весь комплекс робіт з будівництва полігону твердих побутових відходів. Загальна сума, згідно з проектом, становить 66 млн рублів. Це чималі гроші для нашої держави.

Будівництво складається з кількох досить великих етапів. Президент ухвалив рішення споруджувати полігон ТПВ єдиним для Тирасполя та Бендер. З огляду на логістику, для обох міст відстань до села Малаєшти приблизно однакова. Тому це місце буде прийнятним як для столиці, так і для нашого сусіда. На реалізацію першого етапу будівництва знадобиться 25 млн рублів. При цьому 75 % фінансується з республіканського бюджету, 25 % мають виділити з місцевої скарбниці». Першу чергу полігону планується завершити вже цього року, до настання холодів та дощів.

Депутати заслухали звіт голови Придністровського республіканського банку (ПРБ) Владислава Тидви про роботу фінансового регулятора протягом минулого року. За його словами, у 2022 році тривало фінансування населення в рамках програм пільгового іпотечного кредитування. «Під егідою Президента за програмою «Завершення будівництва недобудованих житлових об’єктів на пайовій участі» за допомогою кредитування власне житло отримали 37 сімей. Кредити видано на суму 3,3 млн рублів.

За власними програмами комерційних банків з пільгового кредитування працівників бюджетної галузі для придбання житлової площі на вторинному ринку видано 17,0 млн рублів 93 сім’ям. Крім того, 76 позичальників одержали кредити в обсязі 17,6 млн рублів на житло в рамках програми Уряду з житлових сертифікатів для молодих сімей. Вони видаються терміном до 10 років і номіновані в рублях без прив’язки до іноземної валюти», – пояснив фінансист.

У 2022 році продовжилося активне розширення ринку продуктів, пов’язаних зі здійсненням безготівкових платежів, що виявилося у зростанні та кількості локальних банківських карток в обігу на 7,2 %, та у кількості точок обслуговування з можливістю оплати безготівковим шляхом на 29,5 %, до 5 543, і розширення кількості проведених транзакцій на 23,5 %.

Владислав Сергійович зауважив, що станом на 1 січня 2023 року кількість локальних банківських карток, що перебувають в обігу, становила 328 307 одиниць.

З них на фізичних осіб припадає 94,6 %, юридичних – 1,3 %. Він акцентував увагу на збільшенні кількості карток індивідуальних підприємців – за рік ще в 1,8 рази, до 13,3 тис. одиниць.

Ще одним важливим документом, який розглянули законодавці, стало ухвалення змін до профільних законів «Про центральний банк ПМР» та «Про банки та банківську діяльність». Автором ініціатив є депутат Верховної Ради Олександр Коршунов. Законопроекти розроблялися спільно з фахівцями Центробанку.

Згідно з нововведеннями, Центробанк ПМР зможе отримувати інформацію від кредитних та мікрофінансових організацій про боргове навантаження позичальників – фізичних осіб. Ці відомості ПРБ за необхідності направлятиме в інші кредитні та мікрофінансові організації, щоб допомогти оцінити ступінь повернення кредиту чи позики за договорами.

За словами представника ПРБ, мета змін – підвищення захищеності кредиторів та позичальників шляхом загального зменшення кредитних ризиків, підвищення ефективності надання та повернення позикових коштів через наділення центрального банку правом надання кредитним та мікрофінансовим організаціям інформації про боргове навантаження позичальників.

Законопроекти депутати ухвалили в першому читанні. Роботу над ними продовжить комітет з економічної політики, щоб до другого читання врахувати всі нюанси щодо захисту персональних даних фізичних осіб.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: ИА «Новости Приднестровья».