Зустрічаємо щедре літо

На Кам’янщині до Міжнародного дня захисту дітей підготували понад два десятки заходів. У великих і маленьких селах – від Катеринівки до Красного Октября – відбулися тематичні концерти та конкурсно-ігрові програми, підготовлені керівництвом району, депутатами, педагогами та працівниками культури.


Масштабні заходи з нагоди Дня захисту дітей традиційно відбуваються в міському парку П. Х. Вітгенштейна у два етапи. 1 червня сюди приводять дошкільнят вихователі, матусі, які перебувають у декретній відпустці, бабусі та дідусі. Цей день орієнтований на найменших жителів району. Для них парк сповнений розваг: тут і дитяче містечко з гойдалками та батутом, і справжній повітряний замок. Роздолля для бажаючих покататися на самокатах і велосипедах, роликах і машинках.

У тіні під липами, що розцвіли, не чекаючи свого місяця, – куточок для творчості. Хтось малює та ліпить забавні фігурки з пластиліну, інші щось майструють із деталей конструктора, грають у настільні ігри. Дівчатка плетуть із бісеру браслети, що ніколи не виходять із моди.

Активісти «Молодіжного Оновлення» за допомогою аквагриму перетворюють всіх охочих на лисичок, метеликів тощо. «Це творча праця. Потрібно поглянути на людину й уявити її в новому образі. Потім створити малюнок, який передасть і зовнішній вигляд обраного образу, і характер», – розповіли Олена Горох і Ніколетта Богорош, які спробували себе в ролі гримерів.

Оригінально привітали дітей з 1 червня державтоінспектори. Святковий патруль вручав кожному юному відвідувачеві парку світловіддзеркалюючі елементи, пояснюючи, як наклеїти їх на одяг, щоб стати помітним учасником дорожнього руху. Співробітники ДАЇ нагадували дітям правила поведінки поблизу проїжджої частини, особливо якщо вони катаються на велосипедах, самокатах, роликах або скейтбордах, і дарували льодяники у вигляді дорожніх знаків.

Колектив Будинку дитячо-юнацької творчості підготував для маленьких жителів Кам’янщини велику концертно-розважальну програму. Юні учасники різноманітних гуртків співали й танцювали на літній естраді, а їхні ровесники з міста і сіл разом із веселими клоунами змагалися в конкурсах та естафетах. Казкове Ведмежатко, що завітало на свято, пригощало солодощами та обдаровувало всіх малят повітряними кульками.

«У парку дуже цікаво, багато красивих локацій і зон для творчості. Організатори створили казкову атмосферу для дітей. Синочкові сподобалися музичні номери та ігри з аніматорами, – поділилася враженням мешканка Подоймиці Лілія Посторонка, поки трирічний Крістіан у компанії друзів насолоджувався святом. – Приємно дивитися на щасливих дітей, для яких світ повний чудес!»

Родинне свято в Кам’янському парку традиційно відбувається в першу неділю літа. Нині воно почалося з розважальної програми для малят, підготовленої агентством «Юла». Мінні та Міккі Мауси – забавні мультиплікаційні герої – кружляли з дітворою хороводом, організовували конкурси та рухливі ігри. Потім парком плавали мильні бульбашки – такі ж райдужні, як безхмарна, щаслива пора дитинства.

Глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков у святковому вітанні зазначив: «Ми по праву пишаємося успіхами та досягненнями наших дітей. Вони гідно представляють район на республіканських конкурсах, змаганнях, олімпіадах, добиваються високих результатів і нагород. Завдання суспільства, влади, сім’ї – підтримувати та розвивати таланти, направляти дитячу енергію в потрібне русло».

З нагоди свята було заохочено та премійовано понад 30 школярів, які відзначилися протягом навчального року. Голова міськрайради народних депутатів Олег Кісничан вручив почесні грамоти призерам республіканських заходів: конференції дослідницького товариства учнів, предметної олімпіади, змагань із легкої атлетики, боротьби дзюдо та шашок. Справжньою овацією зустрічали глядачі кандидатів у майстри спорту Дениса Кутковецького й Олександра Мазура, які здобули яскраві перемоги на міжнародних змаганнях.

Тим часом стартувала традиційна частина літнього фестивалю «Камертон» – виставка виробів декоративно-прикладної творчості «Народний колорит». На неї прибули майстри та рукодільниці з усього району. Картини з бісеру та стрічок, що вимагають не лише таланту, а і копіткої праці, привезли з Рашкова Надія Теленкевич і Олена Лембас. Поряд із завсідниками виставки – новачки. Кам’янчанка Елла Червак захоплюється виготовленням авторських текстильних ляльок, дивлячись на які завмирають серця не тільки дітей, а і дорослих.

Учасники колективів декоративно-прикладної творчості з сіл представили дитячі вироби з усіляких матеріалів. Наприклад, вишиті бісером ікони зі Слободи-Рашкова добре відомі в Придністров’ї та за кордоном. Юні хрустовчани, що славляться тонкою роботою по дереву, нині виготовили образи на дошках. Колектив «Умілі ручки» з Окниці презентував в’язані іграшки – героїв з мультсеріалів «Деревня Простоквашино» та «Лунтик».

Головними героями нинішнього концерту стали юні танцюристи зразкового гурту «Асорті». З моменту створення у 1995 році колектив є гордістю не тільки свого рідного Будинку культури, а всієї Кам’янщини, яку з успіхом представляє на різних фестивалях і конкурсах. 35 хрустовчан віком від 5 до 18 років живуть у прекрасному світі танцю. Під керівництвом відмінного працівника культури Ірини Бадан освоюють основні рухи, з яких складаються різні композиції, що розповідають цікаві історії з життя дітей і розкривають їхні фантазії та мрії. Витончено і легко рухаються танцюристи по сцені, а глядачі бачать, як із таланту, примноженого постійними репетиціями, народжується справжнє мистецтво.

З сусідньої Северинівки підтримати юних хрустовчан прибув естрадно-інструментальний ансамбль «Крона-band». Колектив під керівництвом відмінного працівника культури Олександра Олара додав у фестивальний вечір нові зворушливі нотки. Старовинний парк наповнився інструментальною музикою та різножанровими мелодійними піснями.

Фестиваль «Камертон» – це не тільки концерти. Все літо він радуватиме жителів і гостей Кам’янщини різними проектами: посиденьками та дискотеками, виступами вуличних музикантів і професійних артистів, майстер-класами та спортивними змаганнями, кіносеансами й багатьма сюрпризами.

Отже, попереду в дітей відпочинок на оздоровчих майданчиках, поїздки в табори, багато щасливих днів, сповнених яскравими враженнями, цікавими відкриттями, веселими пригодами – свято під назвою літо тільки розпочалося.


Алла ВЕРЛАН, відмінний працівник культури ПМР.

Фото Ніни Панаїди.