Соціальний захист інвалідів у ПМР

Уряд постійно вдосконалює систему надання підтримки соціально незахищеним категоріям громадян.

Найбільше уваги приділяється сім’ям, які виховують дітей з особливими потребами життєдіяльності. Минулого року збільшено виплати батькам, які доглядають дітей з інвалідністю, надано пільги під час митного оформлення автомобілів, необхідних для потреб таких сімей. Цього року виконавчі органи влади розробили низку пропозицій, спрямованих на забезпечення людей з інвалідністю технічними засобами реабілітації та спеціальними препаратами догляду.

Наприклад, Міністерство з соціального захисту та праці пропонує запровадити поняття «технічні засоби реабілітації інвалідів». Йдеться про протипролежневі матраци й подушки, стільці з санітарним оснащенням, крісла-візки, протезні вироби та спецзасоби для навчання, освіти, включно з літературою для незрячих, а також занять трудовою діяльністю.

Нині інвалідам з дитинства І та ІІ груп, дитям-інвалідам віком до 18 років, інвалідам І групи загального захворювання гарантується безкоштовне забезпечення протезами, протезно-ортопедичними виробами та слуховими апаратами, а також кріслами-візками. При цьому не передбачено надання цим категоріям громадян засобів індивідуальної гігієни та інших засобів соціальної реабілітації.

Уряд вважає за необхідне переглянути чинний нормативний акт та встановити, що інваліди І групи загального захворювання, професійного захворювання і трудового каліцтва, захворювання, отриманого в період військової служби, інваліди з дитинства І групи, діти-інваліди віком до 18 років на підставі довідки лікарсько-консультаційної комісії мають право на безкоштовне забезпечення спеціальними засобами для догляду один раз на три роки. Пропонується також запровадити щомісячні виплати на придбання засобів догляду, а їхній розмір встановлюватиметься в індивідуальному порядку.

Юлія ПОНОМАРЕНКО.

Фото автора.