Відновлення, підтримка та зростання: Центр, де сили відроджуються

Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр є важливою установою, яка надає підтримку і допомогу людям з обмеженими можливостями. Завдяки ефективній роботі та цілеспрямованим зусиллям він став своєрідним символом успіху і надії для багатьох інвалідів.

Соціалізація є невіддільною складовою інтеграції в суспільство, зниження стигми й формування інклюзивного середовища, де кожна людина може почуватися рівноправною та шанованою. Величезний внесок у цьому напрямку робить Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів і його керівник Георгій Чебан.

У далекому 1995 році він узявся за розвиток «Інваспорту», оскільки хотів надати можливість займатися фізичною культурою всім без винятку, а також брати участь у змаганнях і досягати високих спортивних результатів, попри будь-які особливості організму. На той момент такий клуб був єдиним як у Придністров’ї, так і у всій Республіці Молдова.

На його базі у 2001 році заснували Центр республіканського масштабу. З плином часу організація прагнула до постійного розвитку і поліпшення умов для своїх учасників. У 2021 році нарешті здійснилася довгоочікувана мрія багатьох: переїзд у сучасну і комфортабельну будівлю, відновлену коштом Фонду капітальних вкладень.

Ми відвідали цей заклад з ознайомчою екскурсією та дізналися цікаві історії успіху, які тут відбуваються з людьми. Коли поспілкувалися зі співробітниками та гостями Центру, то переконалися в тому, що це місце, де емпатія та працьовитість переплелися разом, створюючи обстановку натхнення і прагнення до великих висот.

Нове приміщення облаштували зручними пандусами для легшого доступу, що забезпечує комфортне та безпечне середовище. На двох його поверхах розташовано кілька функціональних залів, призначених для проведення різних тренувань, занять, культурно-масових заходів.

Саме тут розміщений єдиний у ПМР стіл для гри в шоудаун. Молодий спеціаліст Валентина Кир’якова тренує учасників Центру цього виду активності. Студентка випускного курсу кафедри фізичної культури та спорту ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, вона вивчає питання реабілітації на практиці. Керівники дуже задоволені її роботою. До того ж вона досить швидко і легко знаходить спільну мову зі своїми підопічними.

У шахово-шашковому класі заняття проводить тренер республіканської категорії Ігор Слободенюк. З 19 по 23 червня тут відбудеться чемпіонат Придністров’я з бразильських шашок, оскільки саме ця версія дозволяє охопити якомога більше різних груп інвалідності.

Ігор Євгенович щодня дає своїм учням завдання, які допомагають їм підвищувати рівень гри. Після проходження фаз «дебют» і «ендшпіль» наставник ставить нове завдання: розв’язання позиції. Майстра спорту Діану Дорошенко ми застали під час обмірковування чергового ходу.

Переміщаючись далі, потрапили в тренажерний зал. Тут усім керує лауреат конкурсу «Людина року – 2022» у номінації «Милосердя» Олена Тимошевська. Вона працює інструктором адаптивної фізичної культури. Про її внесок у спільну справу колеги в один голос кажуть: «Без неї, як без рук». Це ж підтверджують і вдячні підопічні.

Нам пощастило познайомитися з інструктором, коли вона завершила комплекс масажних процедур Надії, відвідувачці Центру. Жінка перенесла онкологічне захворювання, що дало ускладнення на лівий бік тіла. Вона деякий час лікувалася в Москві, але не домоглася поліпшення свого стану, втратила можливість ходити.

За словами фахівця, позитивний результат дали завзятість і регулярне виконання домашніх вправ. Після них хвора змінила свій стан усього за 5 занять. Тепер вона здатна самостійно пересуватися з використанням палиці, отже, її мобільність поступово повертається.

Ще одна молода пацієнтка, відвідувачка залу Світлана, впродовж місяця старанно виконує комплекс відновлювальних вправ після травми в тенісному спорті. Її знайома Анжела поправляє тут здоров’я цілий рік. За цей час вона стала витривалішою в ходьбі на доріжці, поліпшила рух колінних суглобів і стала більш впевненою в собі.

У великому спортивному залі проводяться різноманітні змагання: чемпіонати з голболу для інвалідів по зору та ігри паралімпійського виду спорту бочча для осіб з ураженням опорно-рухового апарату. Це місце також стає ареною для змагань з волейболу, спеціально організованих для дітей з корекційних шкіл Тирасполя, Бендер, Рибниці та Дубоссар.

Тут збираються молоді спортсмени, щоб показати свої здібності й насолодитися атмосферою здорової конкуренції. Такі змагання сприяють не тільки розвитку фізичних навичок, а і підвищенню самооцінки та соціалізації учасників.

На другому поверсі розташована бібліотека, якою завідує Ірина Щербакова. У просторому кабінеті розташовано кілька стелажів з книгами, написаними шрифтом Брайля, а також диски з аудіокнигами. Це дає змогу людям з вадами зору насолоджуватися читанням та діставати доступ до літературних творів.

Тут є настільні ігри, піаніно і гітара. Це створює велике поле для творчості, активного відпочинку і самовираження. Нещодавно, 9 червня, тут відбувся культурно-масовий захід, де були визначені переможці в категоріях «Краща пісня», «Кращий вірш» і «Кращий пісенний дует».

Однією з особливостей бібліотеки є можливість брати книги додому. Це важливо для багатотомних і важких видань, доставка яких для когось може бути складною. Завдяки допомозі бібліотеки, відвідувачі можуть насолоджуватися читанням у зручній домашній обстановці.

Ірина Романівна також підтримує зв’язок з деякими спеціалізованими кишинівськими бібліотеками, що забезпечує обмін книгами та розширює вибір літератури.

Крім того, в новій будівлі є масажний кабінет, де фахівці проводять процедури масажу і фізіотерапії, що сприяють релаксації. Тут пропонують широкий спектр медичних послуг та програм відновлення.

Керівник Центру Георгій Чебан поділився досягненнями спортсменів за цей рік. Географія змагань охопила Росію, Іспанію, Швейцарію, Францію. Ольга Савченко вперше в історії стала чемпіонкою світу з шашок на чемпіонаті в Туреччині.

Екскурсія залами та кімнатами установи залишила приємні враження. Тут кожна людина дістає розуміння і підтримку, а доброзичлива атмосфера дарує відчуття повноцінності й важливості. Пацієнти та відвідувачі Центру не тільки відновлюють свої фізичні можливості, а ще і знаходять нових друзів, обмінюються досвідом. Так соціальна активність стає невіддільною частиною їхнього життя.

Завдяки набутим навичкам і впевненості, вони сміливіше вступають у суспільство, беруть участь у соціальних заходах і вносять свою лепту в розвиток Придністров’я.

Марина ДОВЖЕНКО.

Фото автора.