Акція «Протестуйся на ВІЛ»

Багаторівнева, тривала і вперта боротьба з хворобою розпочалася у 1980-х роках, коли планета усвідомила масштаб проблеми синдрому набутого імунодефіциту.

Поки вчені та лікарі вивчали вірус імунодефіциту людини та розробляли препарати, що впливають на нього, ця боротьба була не дуже успішною. Тоді ж у нашому календарі з’явився Всесвітній день пам’яті людей, померлих від СНІДу. Він відзначається щороку третьої неділі травня і став не просто часом скорботи про жертви підступної недуги, а і стимулом до консолідації суспільства для протидії поширенню ВІЛ-інфекції.

У Придністров’ї до пам’ятної дати традиційно приурочують цикл заходів, мета яких – привернути увагу населення до проблеми СНІДу, щоб якомога більше людей знали свій ВІЛ-статус. Це важливо, адже вірус смертельно небезпечний. Якщо своєчасно не виявити захворювання і не почати лікування, ВІЛ приводить до синдрому набутого імунодефіциту. Недуга викликає важкі ураження багатьох систем організму. При цьому страждають захисні механізми, які не можуть протистояти мікроорганізмам і зростанню пухлин. Заражені люди не здатні боротися з хворобами, які легко долають здорові.

Щоб покращити обізнаність придністровців про актуальну проблему, колектив Республіканської клінічної лікарні провів акцію «Протестуйся на ВІЛ». Виїзні бригади, до складу яких увійшли співробітники диспансеру з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції, хронічних вірусних гепатитів і активісти громадських організацій, з 13 по 31 травня працювали в містах і районах ПМР.

У Кам’янці мобільна лабораторія розташувалася в центрі міста, привертаючи увагу людей, які поспішали у своїх справах, і тих, що неквапливо прогулювалися. Активісти центру соціальної підтримки «Трініті», що з 2009 року здійснює діяльність в галузі охорони здоров’я та соціального захисту громадян, вручали перехожим листівки з інформацією про шляхи передачі інфекції, профілактику захворювання і його лікування. Вони запрошували всіх бажаючих пройти конфіденційне тестування.

Відгук був. Люди, дізнавшись про те, що не існує симптомів, характерних лише для ВІЛ-інфекції, а єдиний спосіб своєчасно виявити захворювання – аналіз крові, заходили в мобільну лабораторію. Тут досвідчений волонтер «Трініті» Ксенія Белаконська (на фото) проводила експрес-тестування на наявність не тільки ВІЛ-інфекції, а і сифілісу, вірусних гепатитів. На аналіз потрібно близько 15 хвилин, і цей час не гаяли марно: кожному надавали необхідну консультацію. До моменту нашої бесіди з Ксенією півтора десятки кам’янчан уже скористалися послугами пересувної лабораторії. Всі вони відзначили зручність такої форми обстеження.

Проте і людей, які вважають тему незручною, у суспільстві багато. Деякі, помітивши автомобіль із закличними слоганами, начебто і хотіли до нього підійти, але так і не наважилися. Інші, здолавши певний внутрішній бар’єр, спілкувалися з консультантами, але відмовлялися від тестування, навіть від анонімного. Таким пропонували метод самотестування.

«Є тест, який людина може зробити вдома, у спокійній і звичній обстановці. Він не такої широкої дії: показує лише наявність антитіл до ВІЛ-інфекції. Вже видали два десятки таких експрес-тестів і проконсультували людей про те, що в разі позитивного результату потрібно пройти ретельне обстеження, – розповіла К. Белаконська. – Кожному надаємо контактні дані нашої організації, щоб людина у складній ситуації могла звернутися за психологічною підтримкою та реальною допомогою. За роки роботи з профілактики поширення ВІЛ-інфекції склався алгоритм дій. Ми застерігаємо людей з групи ризику та забезпечуємо доступ до якісних профілактичних послуг. Знаємо, як допомогти ВІЛ-позитивним людям, як мотивувати їх розпочати лікування і не переривати його, адже терапія дозволяє вести повноцінне життя».

Акція, що закликає людей визначити свій ВІЛ-статус, проявляти толерантність до тих, кого торкнулася епідемія, та зайняти активну позицію в боротьбі з поширенням хвороби, завершилася. Проте системна діяльність у цьому напрямі не припиняється ніколи. Медики та громадські діячі ведуть її постійно. Потрібно лише не соромитися, звертатися за кваліфікованою допомогою.

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.