«Спорт для ВСІХ» у Рибниці

У рамках заходів до Дня захисту дітей у Рибниці відбулася спартакіада для особливих дітей.

Програма змагань передбачала естафети, боулінг, метання м’яча і перетягування канату. Цього дня, поза конкурсом, можна було ще постріляти з лука і взяти участь у майстер-класі з настільного тенісу.

Захід організувала міська адміністрація спільно з фондом «Світ рівних можливостей». У проведенні змагань допомагали волонтери зразкового колективу «Штаб учнівського співуправління та добровольчого руху» МОЗ «Центр дитячо-юнацької творчості» (ЦДЮТ).

Про увагу, що приділяється в нашій республіці, та, зокрема, в Рибниці до проблем дітей з ОМЗ (обмеженими можливостями здоров’я), свідчить той факт, що заходи, присвячені Дню захисту дітей у місті, розпочалися саме на шкільному подвір’ї Рибницької спеціальної корекційної загальноосвітньої школи-дитячого садка (СКЗОШ).

Першого червня зранку навчальний заклад відвідав глава держадміністрації. Віктор Тягай привітав дітей зі святом, побажав їм міцного здоров’я, щастя і висловив подяку педагогам та батькам. Він передав вихованцям СКЗОШ у подарунок від Президента Придністров’я Вадима Красносельського квитки на атракціони Карусельного двору в парку св. Олександра Невського, розташованого в Бендерській фортеці.

Інклюзивна спартакіада «Спорт для ВСІХ» проводилася другого червня в парковій зоні міста. Простежити за організаційними моментами, дати старт спортивному святу і сказати дітям напутні слова прибув заступник глави держадміністрації з соціальних питань Юрій Молдовський.

«Спочатку турнір планувався на осінь, а напередодні Дня захисту дітей ми поспілкувалися телефоном з Дмитром Кузуком і прийняли спільне рішення про проведення спартакіади. Спасибі Дмитрові за його допомогу, за те, що знайшов можливість приїхати, за те, що подарував радість спортивного свята особливим діткам з нашого міста», – сказав Юрій Пантелійович.

«Подібні заходи спрямовані на популяризацію спорту серед людей з особливостями здоров’я. Хочеться зазначити, що в нас, у Придністров’ї, дуже багато робиться для розвитку параспорту саме на рівні Уряду. Такий підхід сприяє залученню особливих дітей до занять спортом, забезпечує їм можливість вести активний спосіб життя, соціалізуватися і згодом гармонійно включитися в усі галузі суспільного життя.

Я спілкуюся з дітьми, їхніми батьками, розповідаю їм про можливості, які відкривають заняття спортом. При цьому пояснюю, що ми виявляємо тих із дітей, хто активніший. Пояснюю, що в них є можливість привернути до себе увагу представників громадських спортивних організацій. Кажу, що діти з найбільшими можливостями залучатимуться для занять професійним параспортом. Ще і ще раз повторюю, що це відкриє двері для нових можливостей у їхньому житті», – поділився директор республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

Під час спортивного свята учасників спартакіади розділили на дві команди. Змагання стартували. Допомагали дітям та їхнім батькам волонтери з Центру дитячої та юнацької творчості під керівництвом досвідченого наставника Алли Киріки.

Особливі діти з задоволенням влилися у змагальний процес. У програмі було все те, що дарує іскрометну радість і задоволення від того, що відбувається, а саме: естафети на швидкість, силу, витривалість, влучність і захопливу взаємодію в команді.

Яскравим завершенням спартакіади став інклюзивний майстер-клас Юрія Молдовського, який він провів на антивандальних столах для настільного тенісу, подарованих місту Президентом ПМР.

Змагалися всі учасники зі справжнім спортивним азартом. У підсумку, звичайно, перемогла дружба, а в нагороду за старання і на честь дитячого свята всіх хлопчиків і дівчаток пригостили морозивом.

А Дмитро Кузук готує вже наступний захід – для діточок Бендерського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів, які залишилися без піклування батьків.

Сергій МИНАЄВ.

Фото газета «Новости».