Бендери туристичні

Прихильники здорового способу життя, зокрема велосипедисти Бендер, одержали безцінний подарунок – першу в республіці сучасну велодоріжку. З цієї нагоди в місті відбулася урочиста церемонія її відкриття за участю заступника міністра економічного розвитку Наталії Ситкіної, заступника глави держадміністрації з питань архітектури та містобудування Бендер Андрія Діордієва та жителів.

Представник Міністерства економрозвитку побажала бендерчанам та гостям міста якомога частіше користуватися веломаршрутом, насолоджуючись гарними краєвидами, але не забувати при цьому про правила дорожнього руху. Вона подякувала держадміністрації Бендер за надану можливість реалізувати цей проект, а Агентству з туризму – за активну та плідну діяльність і сприяння.

Кульмінаційним моментом церемонії стало перерізання червоної стрічки Наталією Ситкіною та Андрієм Діордієвим, що послужило стартом для велосипедистів: колона учасників розпочала рух від залізничного вокзалу і проїхала до Палацу культури ім. П. Ткаченка. На фініші випробувачів велотраси чекав концерт, підготовлений колективами «Екшн», «Тоніка» та «Рондо».

За словами начальника відділу реалізації цільових програм та пріоритетних проектів Агентства з туризму ПМР Ігоря Крижановського, створення туристичного маршруту в Бендерах – це ініціатива Агентства з туризму Придністров’я. «Велодоріжку заклали в рамках Державної цільової програми «Підтримка і розвиток туризму в Придністровській Молдавській Республіці на 2019 – 2026 роки». Її протяжність становить близько 2 км, і вона є частиною 15-кілометрового туристичного маршруту, що з’єднує центр, набережну та фортецю. Надалі, згідно з процесом упорядкування Бендер, вона пролягатиме по всій протяжності маршруту», – пояснив представник туристичної організації республіки.

На підставі розробленого проекту нанесена шляхова розмітка і встановлені дорожні знаки. На шляху велосипедистів також розміщені три інформаційні стенди з картою туристичного маршруту, на якій позначені визначні пам’ятки, зручні велосипедні паркування, туристичні покажчики.

Активний популяризатор спорту і туризму в республіці розповів, що одним із важливих завдань велосипедної доріжки є створення безпечних умов для усіх учасників дорожнього руху. «Мені відомо про кількість людей, які мають намір пересуватися на велосипеді, але їх турбує безпека на дорогах. Поява траси сприятиме залученню людей до здорового способу життя. Ще нею часто користуються маломобільні люди, які не можуть скакати сходами переходів і обходити бордюри», – сказав Ігор Крижановський.

Він також зауважив, що прогулянки на велосипеді – це корисний, приємний та цікавий вид активного відпочинку, який відкриє масу нових вражень і дозволить розпочати нове життя, сповнене свіжого повітря, активного руху, спілкування та позитивного погляду на навколишній світ. Якщо у вас ще немає велосипеда, він радить купити собі залізного коня, щоб насолоджуватися всіма принадами, які він гарантує: навесні можна влаштовувати велопрогулянки, влітку – вирушати в походи, досліджувати нові місця, їздити містом, а восени неспішно кататися алеями в найближчих парках.

Ігор Миколайович висловив сподівання на те, що в майбутньому такі зручності для любителів прогулянок з’являться в інших містах Придністров’я.

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: www.pridnestrovie-tourism.com.