Яскравий світ молоді

Чи замислювалися ви хоч раз над тим, які ж студенти в Придністров’ї? Чи відрізняються вони від інших молодих людей, які унікальні риси мають? Щоб це з’ясувати, ми відвідали деякі заходи за їх участю, наприклад, один з-поміж них – «Студент року – 2023», де атмосфера добра, товариськості, взаємодопомоги, позитиву, миру та любові захопила всіх без винятку.


У культурно-дозвільному центрі «Мир» відбувся довгоочікуваний фінал республіканського конкурсу, організованого для талановитих і креативних студіозусів, учнів із закладів вищої та середньої професійної освіти віком від 16 до 25 років з високим балом успішності та активною життєвою позицією.

Подібний конкурс – це новина для Придністров’я, пропонована Міністерством просвіти. Через кілька етапів відбору до звітного концерту дійшло 24 особи. Усі вони – найкращі на своїх факультетах і напрямах навчання.

Регламентом затверджено 7 номінацій, у кожній з яких професійне журі оцінювало нагороди, реалізовані проекти та портфоліо претендентів на здобуття титулу. Крім того, судді також брали до уваги проходження учасниками ще двох досить важливих складових: демонстрацію творчого виступу та інтерв’ю-співбесіду з членами журі.

Ксенія Бучинська з Бендерської політехнічної філії Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка артистично і проникливо продекламувала уривок із щоденникової прози Марини Цвєтаєвої «Живу до нудоти» та стала «Головою студентської ради самоврядування року».

Студентка Бендерського педагогічного коледжу Ольга Кіореску провела з публікою інтерактивний майстер-клас із виготовлення книжкових закладок. Вона розповіла про свою майбутню працю педагога і навіть повправлялася в математиці. Такі зусилля винагородили статуеткою «Інтелект року».

«Творчою особистістю року» визнали Кароліну Нафраніца з Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна. Дівчина разом зі своїм гуртом підтримки виконала пісню та молдавський танець. Їхня сучасна інтерпретація національного колориту багатьом запала в душу.

Далі нагороди розподілилися таким чином: звання «Спортсмен року» та «Професіонал року» вибороли представники Тираспольського юридичного інституту Міністерства внутрішніх справ ПМР імені М. І. Кутузова, «Студентським медіа року» стала студентка ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Каріна Катане.

У другій частині заходу на інтерв’ю-співбесіді не було рівних студентці економічного факультету ПДУ Анастасії Сергієнко. Вона змогла за короткий проміжок часу прагматично і переконливо розкрити запропоновану їй тему для міркування.

«Чи справді майбутнє перебуває у моїх власних руках? Чи все заздалегідь зумовлено, визначено? Життя щодня підносить величезну кількість перешкод, здатних вплинути на нас. Однак моя віра в те, що саме люди – творці своїх доль, непохитна. Не забувайте, що час нині – це найцінніший ресурс, здатний як піднести людину на вершину Олімпу, так і скинути її. У цьому світі можливо все! Будьте відкриті до нових знань, безперервно прагніть кращого, адже досконалості немає меж. Я обираю себе та своє світле майбутнє. А ти?», – впевнено й оптимістично закінчила свій виступ конкурсантка.

Тим часом свято все більше набирало обертів. Дивно, але найцікавіше розпочалося в момент, коли члени журі аналізували результати та підраховували голоси. Студенти та глядачі влаштували свій імпровізований концерт. Вони не хотіли чекати результатів під звуки фонової музики та попросили ведучого Олександра Геращенка виконати кілька пісень. Він охоче погодився на цю авантюру. Публіка дружно підспівувала, артисти акомпанували йому на гітарі.

У ході веселого дійства на сцену вийшли всі 24 конкурсанти. Глядачі танцювали, плескали в такт музиці та спільно вирішували, яку ж пісню зіграти наступною. То було справжнє свято молодості. Такі у нас студенти в Придністров’ї: винахідливі, творчі, відкриті та згуртовані.

За підсумками голосування Анастасія Сергієнко стала «Студентом року – 2023» та володаркою Гран-прі від партнера заходу ВАТ «Эксимбанк». Дівчина висловила щиру подяку своїм друзям та одногрупникам, без яких вона не змогла б так блискуче виступити. Цей зворушливий момент викликав у неї сльози та щиру посмішку. Команда зустріла її квітами й оплесками.


Олександра ТИМКО.

Фото автора.