Всесвітній день донора крові

Учасники Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, що відбулася у травні 2005-го, постановили щороку відзначати Всесвітній день донора крові 14 червня. Саме цього дня 1868 року народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив групи крові людини.


Щомиті в усьому світі в людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Особливо гостро брак крові відчутний у країнах, що розвиваються, і де проживає більшість населення світу.
Як же виглядають справи в нашій республіці?

У розмові нашого кореспондента з завідувачем відділення переливання крові ДУ «Республіканська клінічна лікарня» Лесею Калиндрузь з’ясувалося, що нині запаси крові невеликі, проте такі, що цілком забезпечують потреби населення на сьогодні.

«Звичайно, важливо, щоб донори не забували про свою місію. До нас приходять активні добровольці. Вони знайомі з певними вимогами та параметрами, яких ми дотримуємося: чоловікам дозволяється здавати кров 5 разів упродовж року, жінкам – 3-4 рази. Держава передбачає матеріальну винагороду почесним донорам, яка становить 1 450 рублів на рік», – повідомила завідувач.

Доречно зауважити, що донори здають аналіз під час кроводачі, якщо ж результат не відповідає всім нормам, то кров утилізують.
Можна констатувати, що в Придністров’ї проблем з донорською кров’ю не існує.


Антоніна ПАЛАМАРЧУК.

Фото з архіву Лесі Калиндрузь.