Обираєш професію – обираєш долю

ДО ДНЯ МЕДИЧНОГО ПРАЦІВНИКА

Мабуть, не так уже й просто визначитися з життєвим шляхом, що приведе до омріяної мети. Як бути щасливим у праці, щоб не шкодувати за можливо втраченим шансом?


У Придністров’ї значна увага приділяється медицині та медикам. Президент Вадим Красносельський, звертаючись до працівників медичної галузі, сказав:
«Сьогодні в системі охорони здоров’я Придністров’я працюють тисячі людей, небайдужих до проблем співвітчизників, які виявляють милосердя та співчуття до хворих. Підтримка медичних працівників і надалі залишатиметься в центрі уваги придністровської держави. Перелік медичних послуг, що надаються, і надалі розширюватиметься, особливо важливо створювати умови для їхньої доступності всьому населенню».

Напередодні професійного свята ми зустрілися з лікарем-реабілітологом Наталею Муссуровою в її робочому кабінеті й порушили тему, яка хвилює нині молодих людей, що опинилися на роздоріжжі, обираючи свою єдину стежку в майбутнє.

Наталя Миколаївна понад сорок років віддала медицині, проте жодного разу, навіть подумки, не пожалкувала про зроблений колись вибір. Ніби у відповідь на слова Президента, лікар признається:
«Байдужа людина, яка не вміє проявляти милосердя та любов до хворого, не повинна працювати в цій галузі».

За словами фахівця, по лінії мами вся її рідня так чи інакше була причетною до медицини.
«Батько ж мій трудився на сільськогосподарській ниві. Я мала два роки, коли нам з мамою довелося залишити дім у Чернівцях, де я народилася, та вирушати слідом за ним
у Молдавію. Партія направила батька головним агрономом на Гиндештський (Флорештський район МРСР) цукровий завод. Там і минало моє дитинство», – пригадала Наталя Миколаївна.
Лікар розповіла, що перед нею не стояло питання вибору професії. Оскільки мама працювала в сільській амбулаторії, то їй, малій дівчинці, цікаво було забігати до мами на роботу, спостерігати, як вона лікує пацієнтів, робить їм уколи чи перев’язку. Рішення було однозначним – тільки медицина. Куди ще, коли майже вся рідня лікує і допомагає нужденним.

«У 1979 році я закінчила Кишинівський медичний інститут і вже з 1981 року почала працювати реабілітологом. За ці роки мені довелося застосовувати свої знання та навички в різних медичних установах, зокрема, у водолікарні, та нарешті у нас в місті з’явився медичний центр «Тирамед», в якому я вже знайшла те, до чого прагнула, про що мріяла», – поділилася медпрацівник.

Звичайно, такого обладнання, як у «Тирамед», ще пошукати.

«У моєму кабінеті хворі можуть пройти повну реабілітацію: рефлексотерапію, пресотерапію, масаж. Усі ці методи сприяють повному одужанню пацієнтів», – з гордістю повідомила лікар.

Щоб зростати професійно, використовувати сучасні методи лікування, Наталя Миколаївна час від часу навчалася на курсах. Вона здобула нових знань у Російському інституті підвищення кваліфікації; протягом трьох місяців навчалася в Києві у відомого вченого в галузі медичної реабілітації, доктора медичних наук, професора Івана Захаровича Самосюка.

Коли в Кишиневі відкрилися курси під егідою академіка, професора, заслуженого діяча науки Віктора Лакусти, який, поєднуючи лікувальну та науково-дослідну роботу, заснував науковий напрямок альтернативної медицини та клінічної фізіології, Наталя Миколаївна не могла залишити цю новину без уваги. Відтепер вона користується будь-якою нагодою, щоб освоїти найновітніші способи лікування у молдавського вченого.
«Чим цікавий підхід молдавського колеги? Тим, що він радить лікарям-реабілітологам застосовувати комплексне лікування, яке охоплює масаж, фізіолікування, фітотерапію, лікувальну гімнастику.
Ми навчаємо пацієнтів правильно рухатися, здійснювати піші прогулянки на вулиці, правильно дихати, так званим діафрагмальним диханням. Завдяки йому можна вилікувати біль у горлі, кашель та багато інших хвороб. Треба виконувати вправи, доступні за віком, не пе-ревантажувати свій організм», – радить Наталя Миколаївна.

Спектр інтересів столичного лікаря-реабілітолога не обмежується медициною. Для впливу на душевний стан людей вона використовує музику, встигає писати вірші, присвячує їх друзям та колегам. Сама дотримується здорового способу життя, захоплюється скандинавською ходьбою і радить всім пам’ятати правило: слідкувати за своїм здоров’ям, вживати менше ліків та якомога більше рухатися. Це сприятиме продовженню життя в доброму здоров’ї.

Нині лікар-рефлексотерапевт допомагає стати на ноги, у повному сенсі цього слова, хворим, які відвідують її кабінет в лікувальній установі «Тирамед». Наталя Миколаївна ділиться власним великим досвідом з молодими спеціалістами, які обрали своїм майбутнім медицину.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото автора.