Хто літом у холодку сидить, той узимку наплачеться

Календар городника та садівника

Вважаємо, що постійним читачам рубрики «сад-город» плакати взимку не доведеться. Вони ж бо до роботи завзяті, дотримуються порад фахівців та використовують власний досвід під час догляду за своїми ділянками.


18 червня – Молодий місяць. Цього дня рослини досить сприйнятливі до будь-яких впливів, тому не бажано виявляти надмірну активність. У саду можна зайнятися видаленням шкідників, бур’янів, а також хворих та засохлих рослин, гілок та пагонів. Під час обрізання дотримуйтеся максимальної обережності, інакше рослина може загинути. У цей день не рекомендується щеплювати, садити, сіяти, а також підгортати та розпушувати землю.

19 червня садівникам і городникам можна посилити свою активність. Радимо сіяти, садити та пересаджувати листові, зелені, плодові та баштанні культури. У саду можна садити та пересаджувати плодові дерева, ягідні кущі та суницю. Можна вводити мінеральні підживлення, а також робити щеплення та перещеплення. У саду в цей день не слід видаляти або вкорочувати пагони дерев та чагарників.

20 червня – день цілком сприятливий для садово-городніх робіт. Займіться посадкою, пересадкою і посівом плодових культур, що швидко ростуть, наприклад, листових овочів, кабачків, гарбуза, бобів, баклажанів, огірків, томатів, патисонів, гороху, перцю, кукурудзи, капусти, зелені. У квітнику рекомендуємо саджати, пересаджувати, сіяти квіти, газонні та лікарські рослини. Також можна розпушувати землю, прополювати та вносити мінеральні підживлення, проріджуйте сходи. Поливати рослини в цей день потрібно частіше.

21 червня – день, сприятливий для активної роботи на городі та в саду. Рекомендується зайнятися посівом, посадкою та пересадкою листових, зелених, плодових та баштанних культур. У саду можна зайнятися посадкою та пересадкою плодових дерев, ягід та суниці. Поливати цього дня потрібно дуже рясно. Крім того, можна обробляти землю, вносити мінеральні підживлення та щеплювати. Не рекомендується обрізати рослини.

22 червня – сприятливий день для того, щоб садити та пересаджувати рослини, оскільки коріння в цей час максимально насичене поживними речовинами. Також можна щеплювати, поливати та підгодовувати під корінь, адже коренева система рослин у цей день дуже добре утримує вологу. Рекомендується висаджувати розсаду, вона сьогодні краще прийматиметься. Крім того, на ділянці можна пасинкувати, прищипувати та обрізати рослини. Цього дня в саду не варто проводити обрізання та пересаджувати плодові дерева і чагарники.

23 червня можна збирати врожай, оскільки плоди будуть багаті на вітаміни та мікроелементи. Можна садити й пересаджувати рослини, в цей день вони відрізнятимуться стрімким зростанням і хорошим плодоношенням. Крім того, можна викопувати коренеплоди, з огляду на те, що в цей день вони матимуть цілющі властивості. Також рекомендується рясний полив. Можна обробляти та розпушувати землю, щеплювати, пікірувати, обрізати та підживлювати рослини мінеральними добривами. Хіба що не рекомендується обрізати та пікірувати плодові дерева.

24 червня – день вважається сприятливим для садово-городніх робіт. Тому можна садити, пересаджувати, вносити добрива та робити щеплення. У квітнику займіться збиранням урожаю квіткових культур та лікарських рослин, а на городі – збиранням урожаю ягід, кабачків, патисонів, томатів, огірків, квасолі, гороху, гарбуза, перців. Поливати рослини сьогодні бажано якнайчастіше. Також приділіть увагу газону: покосіть траву, доглядайте та обробляйте ґрунт. У цей день рослини не рекомендується обрізувати та пікірувати.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://www.pexels