Духовне і земне в кожному полотні

У Тираспольській картинній галереї відбулося урочисте відкриття виставки «Два світи», ініціаторами та учасниками якої стали п’ять молодих придністровських художниць: Валерія Барбієр, Анастасія Швець, Світлана Назарова, Олеся Iванова та Лілія Орлова. Всі вони з минулого року є членами Спілки художників Придністров’я.


Митці представили понад 100 унікальних картин, написаних у різний час. Більшу частину творів, виконаних олійними фарбами, глядачі побачили вперше, як, власне, і картини, створені за старовинною технікою темпери. Теми робіт умовно можна розділити на дві категорії: духовне і земне, звідси й назва виставки – «Два світи».

На вернісажі були представники творчих спілок, почесні гості, колеги, друзі та цінителі живопису. З теплими словами привітань до присутніх звернувся ректор Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна Сергій Горбаченко. Він зазначив, що мистецький навчальний заклад готує фахівців для збереження і розвитку культурного надбання нашої держави й особливо пишається творчими успіхами своїх випускників. Керівник побажав авторам наснаги, нових цікавих проектів і задумів. До речі, четверо художниць Валерія Барбіер, Анастасія Швець, Світлана Назарова і Лілія Орлова нещодавно закінчили цей заклад. Олеся Іванова має диплом Рибницької філії ПДУ.

Звертаючись до учасників і гостей виставки, голова Спілки художників Придністров’я Ольга Горбаченко сказала:

«Справжнє щастя бачити такі чудові полотна! В них відчувається характер, цікавий ідейний задум та філософія. Ми надзвичайно раді плеяді молодих живописців, від щирого серця вдячні за такі твори, адже вони надихають, викликають різні почуття й асоціації глядачів, шанувальників живопису».

Дійсно, кожен із цих творів переносить глядача з повсякденного життя в піднесений духовний світ, сповнений гармонії, наводить на думки про чисте, добре і вічне. Митці розкривають глядачеві свою душу, пишуть про земне і піднесене духовне.

Живопис Олесі Іванової – це світ, де художниця майстерно змішує реальність зі своєю уявою. Валерія Барбієр – романтик, що відчуває красу в найпростіших речах і витончено передає на полотні своє бачення. Творчість Анастасії Швець викликає захват і розчулення, адже її роботи сповнені поваги до нащадків і любові до оточення. Картини Лілії Орлової загадкові, глибокі та пронизані сокровенними духовними мотивами. Монументальна робота «Благовіщення» Світлани Назарової, виконана за всіма канонами іконопису, надовго привертала погляди шанувальників.

Своїми враженнями поділився представник Тираспольсько-Дубоссарської єпархії протоієрей Стефан Іволга:

«Щоб зобразити Євангельську подію, необхідно розуміти її суть, внутрішньо дорости до неї і показати своє сприйняття світу на полотні. Це, безсумнівно, вдалося художниці: сюжет цілком заполонив душу та розум».

Поруч розмістили інсталяцію «Тайна вечеря». Це неймовірне відчуття повного занурення в біблійну тему: тринадцять тарілок, розломлений хліб та вино. Інтерпретація останньої трапези Ісуса з учнями, під час якої він оголосив, що один із них зрадить його.

Виставка «Два світи», безсумнівно, зацікавить професійних художників, знавців і шанувальників образотворчого мистецтва оригінальністю задумів, високою якістю виконання і розмаїттям технік.

Відвідати Тираспольську картинну галерею можна до 23 липня.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.