Від гасової лампи до електрики

101 рік першій Тираспольській електростанції

Нинішньому поколінню молодих людей гасова лампа навіть уві сні не снилася. Навряд чи вони бачили це чудо за межами музейних установ, хоча факт застосування такого світильника мав місце в нашій історії. Не завжди в будинках користувалися електрикою, зокрема в Радянській Молдавії це стало можливим у повній мірі, коли в Тирасполі побудували першу електричну станцію.


Загалом, молдавська енергетика розпочала свій літопис із 1909 року. Саме тоді в Кишиневі запрацювала перша комунальна дизельна електростанція, оснащена двома дизель-генераторами потужністю по 160 кінських сил кожен.

Молдавія пізніше за всіх увійшла до складу Радянського Союзу, не маючи, практично, ні енергетичної бази, ні промисловості. Потужність усіх її електростанцій становила менше ніж 1 тис. кВт.

Можемо ми нині уявити своє життя без електрики? Звичайно, що ні. Проте були часи, коли світло в будинках давали гасові лампи та олійні каганці. Електрика в нашому краї стала доступною з 1922 року, коли звели першу в історії Молдавії електростанцію в Тирасполі. Вона розташовувалася неподалік того місця, де нині височить пам’ятник цій технічній споруді, – на повороті вулиці 25 Октября на вулицю Правди.

Навесні 1922 року почала працювати перша теплоелектростанція в Тирасполі (ТЕС). Встановлення дизелів завершили 19 квітня. Урочисте її відкриття присвятили до дня народження В. І. Леніна, а постановою Тираспольського виконкому від 19 квітня 1922 року станції присвоїли ім’я вождя.

14 червня цій важливій історичній події виповнився 101 рік.
На сайті Держслужби управління документацією та архівами ПМР у проекті «Архівний документ місяця» розміщено електронну копію телеграми трудящих м. Тирасполя Голові Ради народних комісарів РРФСР В. І. Леніну про пуск першої електростанції та присвоєння їй імені В. І. Леніна.

Пропонуємо до ознайомлення текст історичної телеграми без скорочень: «Москва, Кремль, Леніну. На шляху до створення комуністичного господарства, посиленою напруженою та важкою працею з піднесення економічної могутності Радянської Республіки, її промисловості, сільського господарства та благоустрою, що фіксували VІІІ та ІХ Всеросійські з’їзди Рад, героїчними зусиллями місцевих сил та максимальним використанням вишуканих місцевих коштів Тираспольським виконкомом, Комгоспом у Тирасполі споруджено, обладнано та відкрито електростанцію для обслуговування підприємств і водопроводу міста, а також найближчих навколишніх сіл. Станція названа Вашим ім’ям як основоположника електрифікації всієї Радянської Росії.
Повідомляючи про це Вам, дорогий товаришу вождь міжнародної революції та великий практик будівництва комунізму, передаємо від імені Робітничо-Селянських мас та організацій Комуністичної партії Тираспольського повіту щирий привіт і тверду впевненість, що наші колективні починання на шляху відновлення та організації комуністичного господарства будуть гарантією якнайшвидшого досягнення перемоги на економічному фронті.
14 червня 1922 року. Голова Одеського губернського виконкому Аверін, Голова Тираспольського повітового виконкому Крупко, Секретар Повітового партійного комітету Пашковський».

Що передувало важливій події? Після жовтня 1917 року під час вирішення проблеми відновлення і розвитку господарства країни за єдиним державним планом, Ленін поставив на чільне місце саме електрифікацію. Базуючись на тезі Маркса про капіталізм як епоху пари, Ленін вважав, що епохою електрики стане соціалізм.

Так виник широковідомий план Державної електрифікації Росії (ГОЕЛРО). Саме завдяки йому і стало можливим будівництво теплоелектростанції в Тирасполі.

Свого часу на це будівництво було мобілізовано велику кількість людей, зокрема комуністів та комсомольців. За нинішніми мірками потужність електростанції була невелика – всього 300 кіловат (для порівняння, в сучасної МДРЕС – понад 2,5 млн кіловат), проте вона дала чималий поштовх промисловому розвитку міста. Введення в дію електростанції мало велике значення для відновлення промисловості, побутових та культурних установ.

Першими пожвавили роботу кустарні підприємства харчової та легкої промисловості, вироби яких мали широкий попит на місцевому ринку. Наприкінці 1921 року відновили роботу борошномельні, швейні, взуттєві та інші підприємства. Якщо 1922 року їх налічувалося близько п’ятдесяти, то 1923-го вже понад шістдесят.

У серпні 1929 року уряд Молдавської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки (МАРСР) ухвалив постанову про розширення Тираспольської електростанції. Уже 1937 року збудували нову, більш потужну, в іншій частині Тирасполя. Серед новобудов другої п’ятирічки особливу увагу приділяли другій Тираспольській ТЕЦ. Проект складали харківські фахівці, обладнання постачали підприємства Москви, Ленінграда, Харкова, Одеси та інших міст.

Будівництво почалося в лютому 1933 року, а у квітні 1935-го новобудова дала струм промисловим підприємствам міста. У квітні 1936 року введено в дію першу 12-кілометрову ЛЕП-35 Тирасполь – Карагаш, завдяки якій Тираспольська ТЕЦ консервного заводу забезпечила електроенергією Карагашську зрошувальну систему та прилеглі до неї колгоспи та радгоспи. У 1937 році вступила в дію друга черга станції.

Електростанції МАРСР 1939 року виробили понад 17 млн кВт/рік електроенергії проти 900 тис. кВт/рік 1913 року. Обсяг продукції, виробленої державними підприємствами та підприємствами промкооперації, у понад 33 рази перевищував дореволюційний рівень.

До початку 1941-го потужність електростанцій становила вже 12,5 тис. кВт, але війна повністю зруйнувала народне господарство Молдавії, зокрема її енергетику.

За час окупації німецько-румунськими загарбниками було розграбовано та знищено все обладнання, матеріали та споруди ТЕС. Головна будівля корпусу підірвана. Загальна шкода, заподіяна Тираспольській електростанції, становила 111,89 млн рублів. Німецько-румунські окупанти під час відступу підірвали станцію та зруйнували всю повітряну мережу.

У 1944 році були вжиті заходи щодо відновлення електростанції потужністю 170 кВт. Після закінчення Великої Вітчизняної війни електротехніка у СРСР стала розвиватися досить швидкими темпами.

За встановленою потужністю електростанцій довоєнний рівень було досягнуто вже наприкінці 1945 р., з вироблення електроенергії – в 1946 році.
З вересня 1955 року більшість навантаження міста переключили на підстанцію Дубоссарської ГЕС.

На тому місці, де тепер стоїть пам’ятник першої на території Молдавії електростанції, колись був Семенівський бульвар – популярне місце відпочинку городян. На бульварі росли тінисті дерева, стояли лави, розташовувався павільйон, діяв буфет та ресторан. Через дорогу (на території заводу ім. Ткаченка) з 1900 року містився дитячий садок із добре спланованими алеями.
Поява вогню, винайдення лампочки, опанування природних джерел енергії зробили можливими освіту, науково-технічний прогрес і загалом той світ, яким ми його знаємо нині. Людство багато зробило для того, щоб ми могли просто увімкнути лампу чи запалити конфорку.


Михайло ТРЕМБIТА.