МОЛОДЬ – за безпеку

Республіканський зліт «Юних інспекторів руху Придністров’я – 2023» відбувся на базі Республіканського кадетського корпусу ім. ясновельможного князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського. Впродовж цілого дня 11 команд, кожна з яких складалася з 15 осіб, змагалися в конкурсах за звання кращого загону. Учасники продемонстрували свої знання та навички з поліпшення безпеки на шляхах республіки.


Юні інспектори руху (ЮІР) – це група молодих та енергійних школярів, які добровільно здобувають якнайширші знання про безпеку на шляхах та дотримання правил дорожнього руху. Після занять зі своїми керівниками вони стають справжньою ланкою підтримки для успішної діяльності співробітників ДАІ та прикладом для своїх ровесників.

Нині дитячо-молодіжному рухові в нашій республіці виповнюється 50 років. Кращі загони прибули до державного навчального закладу Бендер з усіх міст і районів Придністров’я для участі у фінальних змаганнях. Кількість прихильників безпеки на дорогах досягла 165 осіб.

Урочисту церемонію розпочав видовищний виступ колективу барабанщиць МОЗ «Бендерська СШ № 15» патріотичної спрямованості. Потім пролунали напутні слова начальника Республіканського кадетського корпусу Миколи Ганевича і начальника Управління виховної та ідеологічної роботи й додаткової освіти Міністерства просвіти Надії Філіппової.

«Упродовж багатьох років Міністерство просвіти разом із МВС працює над профілактикою дорожньо-транспортних пригод серед неповнолітньої молоді. Ми сподіваємося, що лави ЮIР поповнюватимуться. На сьогодні важливо звертати увагу не тільки на автомобілі, але і на популярні влітку електросамокати та велосипеди. Дорогі школярі, дотримуйтеся правил і будьте здорові!», –побажала Надія Миколаївна.

Випробування розпланували на цілий день. Тож господарі люб’язно надали юним інспекторам триразове харчування у своїй їдальні, за що учасники зльоту були їм дуже вдячні.
Командам треба було виконати серію захопливих завдань. У конкурсі «Знавці ПДР» першість здобув загін «Світлофор» із Рибниці. Запитання на теоретичному етапі охопили широкий спектр тем про знаки, сигнали світлофора і поведінку на дорозі в різних ситуаціях.

У стройовому огляді не знайшлося рівних «суворовцям» з ДОЗ «Тираспольське Суворовське військове училище». Вони найчіткіше дотрималися всіх правил марширування, усного рапорту та вишколу. Далі на майданчику спортивного залу організували захопливий «Лабіринт дорожніх знаків», де зуміла відзначитися команда «Бонд» міста Бендери. У наступних етапах –
«Юний медик» і «Творчий конкурс агітбригад» – також виграли бендерчани.

Завдяки неймовірним зусиллям і згуртованості, учні з селища Маяк Григоріопольського району в черговий раз захистили престиж своєї школи: їхній лідер посів друге місце в конкурсі командирів.

Найяскравіший і насичений інформацією малюнок на виставці агітплакатів представили школярі з Дубоссар, після чого їхня команда «Перехрестя» піднялася на сходинку вище в командному заліку.

Нинішнього року вперше стала учасником зльоту школа-інтернат села Паркани. Юний колектив показав високий рівень підготовки та ентузіазм під час усього заходу. У змаганні «Навчи дитину ПДР» дебютанти посіли почесне третє місце. Результативність додала їм оптимізму й надії на успіх у подальшій діяльності.

Наприкінці інтенсивного дня розумових та фізичних поєдинків беззастережну перемогу журі присудило Бендерській команді «Бонд». Друге місце в рейтингу посів колектив з Рибниці «Світлофор». Третіми стали дубоссарці з загону «Перехрестя».

Учасникам змагання вручили призи: дипломи, кубки, баскетбольні та волейбольні м’ячі, рюкзаки зі світловідбивальними елементами, настільні ігри, дартс і шахи. Однак нові знайомства, набутий досвід та важливі уроки, які вони забрали з собою, послужать для школярів головною нагородою.

Республіканський зліт «Юних інспекторів руху Придністров’я – 2023» залишив позитивний слід у серцях усіх учасників і надихнув їх на подальшу креативну діяльність та пропаганду дорожньої безпеки у своїх спільнотах.
Молоді інспектори пообіцяли продовжувати свою місію, стати прикладом для інших, а також брати активну участь у розробці та реалізації проектів, спрямованих на зниження аварійності та формування культури безпечної поведінки на дорогах у ПМР.


Лара КОШЕЛЄВА.

Автор фото М. Сова.