Моніторинг цін у Придністров’ї

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.


Нагадаємо: команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Пропонуємо ознайомитися з цінами на продукти харчування в Придністров’ї, Молдові та Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 1 червня.
Фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Розпочали з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, моркву плюс цибулю ріпчасту.

Користуючись середніми величинами, вони перевели ціни на товари та послуги з леїв і гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ.

У порівнянні з груднем минулого року дещо змінилася ціна на картоплю. В ПМР вона коштує 7 рублів. У Молдові овоч подорожчав на 1 рубль і тепер його вартість на рівні 10 рублів. В Україні картопля коштує 6 рублів. Морква доступна придністровцям за ціною 16 рублів за кілограм. У Молдові та Україні – за 19 та 31 рубль відповідно. Цибуля в ПМР коштує 20 рублів. У Молдові ціна на овоч дорівнює 22 рублям. В Україні цього місяця цибуля коштує 32 рублі. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.
З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. Нагадаємо, що у грудні в Придністров’ї вони коштували 6 рублів, у Молдові – 10, а в Україні – 7 рублів за кілограм. У нашій республіці ціна підвищилася на 2 рублі й тепер яблука коштують 8 рублів. У Молдові вони подорожчали теж на 2 рублі й реалізуються по 12. В Україні ціна за кілограм яблук теж зросла і становить 16 рублів.
До речі, ціна на м’ясо на придністровських ринках, згідно з даними МЕР, залишається нижчою, ніж у Молдові та Україні. Це стосується яловичини й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 75, 103 та 65 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР та в сусідів приблизно однакові. Ціна одного літра пастеризованого молока з жирністю 2,5 % – 14 рублів. Як порівняти з груднем, вона збільшилася на 1 рубль. У Молдові молоко подешевшало на 1 рубль і тепер коштує 14 рублів. В Україні ціна на продукт становить 16 рублів. Однакова ціна в усіх трьох державах спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць.

У ПМР (в порівнянні з груднем) збільшилася на 1 рубль ціна на цукор. 1 кг коштує 21 рубль. У Молдові його вартість становить також 21 рубль, як і в грудні минулого року. В Україні він коштує 15 рублів. Гречка в ПМР у середньому вартує 25 рублів, у Молдові – 18, в Україні – 31.
У нашій республіці не змінилася ціна на вермішель вищого ґатунку. Нині її можна придбати за 18 рублів. Цей продукт харчування в Молдові та в Україні коштує 56 та 15 рублів відповідно.
Стосовно до пального ціни в порівнянні з груднем дещо змінилися. Бензин АІ-95 коштує відповідно: 20,80; 22,35 та 19,55 руб. Дизпаливо – 17,60; 18,22 та 17,02 руб.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото: kartinkin.net