НОВИНИ КОРОТКО

ПРО РОЗВИТОК ВЕЛОТУРИЗМУ
На черговому засіданні Уряду йшлося про перспективи розвитку велотраспортної інфраструктури. В останні роки цей вид транспорту та активного відпочинку набирає популярності. Для велосипедистів створюється мережа та покращуються умови пересування вулицями.
Міністерство економічного розвитку представило концепцію просування велотранспортної інфраструктури в містах і районах ПМР на період 2023 – 2026 років. Вона викладена в межах Державної цільової програми «Підтримка і розвиток туризму на 2019 – 2026 роки».

Наприклад, у місті Бендери нещодавно відбулося відкриття веломаршруту, який є одним із основних проектів із просування туризму. Для цього виділили понад 154 тис. рублів. Спеціалісти здійснили розробку велосипедних маршрутів, було встановлено п’ять паркувань по всьому місту та нанесено відповідну дорожню розмітку протяжністю 4,4 км. Для забезпечення безпеки на дорогах встановили 43 дорожні знаки, які попереджають водіїв про наявність велосипедних доріжок.

Заступник керівника Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник зазначив, що розроблена Концепція продовжить реалізацію цього напряму по всій республіці. Документ передбачає створення сприятливих умов використання велосипедного транспорту на вулично-дорожній мережі. Він є результатом аналізу основних проблем велотуризму та визначає вектор його подальшого розвитку, цілі та завдання, а також умови та механізми реалізації.
Проект також включає здійснення низки заходів. Вони розбиті на два етапи: перший запланований на поточний рік і передбачає розробку планів заходів державними адміністраціями міст та районів. Реалізація другого етапу припадає орієнтовано на 2024 –
2026 роки. Протягом цього часу проводитиметься системна робота з популяризації велотуризму та забезпечення безпеки дорожнього руху.

Голова Уряду Олександр Розенберг зазначив, що проект забезпечить створення нових веломаршрутів та сприятиме привабливості міст і районів для туристів. Крім того, є сподівання на покращення екологічної ситуації через зменшення загазованості міст.


ДЛЯ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ
Уряд пропонує внести зміни та доповнення до закону «Про захист дітей від інформації, яка завдає шкоди їхньому здоров’ю та розвитку». Ініціативу представив на засіданні вищого органу виконавчої влади в. о. міністра цифрового розвитку Олександр Димитрогло.
Документ допоможе скоригувати загальні вимоги до чинної на сьогодні експертизи інформаційної продукції. Якщо законопроект підтримають депутати, здійснювати експертизу зможуть не лише акредитовані експерти, а й міжвідомча комісія при Уряді.
Крім того, в Придністров’ї відеоматеріали в обов’язковому порядку маркуватимуться відповідними віковими знаками інформаційної продукції. Це стосується як відеопродукції, що демонструється в кінозалі або інших спеціально обладнаних приміщеннях, так і розміщеної в онлайн-кінотеатрах чи ЗМІ. Альтернативою може бути текстове попередження про обмеження її поширення серед дітей перед початком демонстрації фільму під час кіно- та відеообслуговування.


РИБАЛИТИ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ
Знято нерестову заборону на спортивне та аматорське рибальство.
Починаючи з 16 червня, рибалки-любителі можуть виходити на риболовлю. Заборона на спортивне та аматорське рибальство у рибогосподарських водой-
мах республіки у зв’язку з нерестом знята.
Перш ніж вирушити на рибалку, варто вивчити правила рибальства в Придністров’ї.
У документі чітко прописано: де, коли та в якому обсязі можна чи не можна ловити рибу. Вказано види риб та інші види фауни, які заборонено виловлювати, забороняється також рибалити в темний та нічний час доби.


СВОЄ – ЗНАЧИТЬ КРАЩЕ
У Придністровському науково-дослідному інституті сільського господарства (ПНДІСГ) освоїли процес виробництва соняшникової олії холодного віджиму. Її виготовляють з очищеного сирого насіння соняшнику, який вирощують на полях інституту. Завдяки відсутності в технології виробництва олії термічної та хімічної обробки, одержаний продукт максимально зберігає всі корисні речовини та мікроелементи.
Такою олією можна заправляти салати та холодні закуски, тому що в ній збережені природні жирні кислоти омега-3 та омега-6, вітамін Е та інші важливі елементи, яких немає в рафінованих оліях.

Соняшникова олія холодного віджиму за своїми характеристиками є близьким аналогом оливкової олії й не поступається корисністю та смаковими якостями. Вона має приємний аромат, використовується для смаження. Олія не піниться, не надає стравам різкого соняшникового запаху, лише підкреслює власні аромати продуктів.


Добірку новин підготувала
Iрина МАСЛОВА