Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 14 червня народні обранці опрацювали та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


Вищий законодавчий орган ухвалив у другому читанні два пакети законопроектів, які регламентують роботу майстрів народного промислу.
Про сутність нововведень в інтерв’ю представникам засобів масової інформації розповів голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун:

«Зміни стосуються осіб, які займаються народним промислом та власноруч або за допомогою своїх підмайстрів виготовляють ці вироби. Таким чином, якщо майстер сам виробляє продукцію, то він може реалізовувати її як на ярмарках, у магазинах, віддаючи на реалізацію, так і за допомогою інтернет-майданчиків, використовуючи соціальні мережі.
Ми створили законні, легальні підстави для того, щоб ці люди могли виробляти свою продукцію, продавати її та заробляти гроші. Без будь-яких питань до них з боку контролюючих органів, податкових органів та тих органів, які контролюють законну та незаконну підприємницьку діяльність».

Народний обранець пояснив, що у цьому випадку майстри народного промислу не отримуватимуть соціальні привілеї від держави. Наприклад, вони не зможуть додати до стажу роботи свій час та працю зі створення різної сувенірної продукції.

Законодавці також ухвалили зміни до закону про патентну систему, про самозайнятих осіб, які регулюють і діяльність майстрів народного промислу щодо реалізації своєї продукції. І так само дають підстави цим людям здійснювати свою діяльність як індивідуальний підприємець. У разі, якщо вони оберуть для себе форму роботи як індивідуальний підприємець, тоді вже, зареєструвавшись і працюючи у податковому статусі як самозайняті, виплачуючи соціальні платежі, вони претендуватимуть на пенсійне забезпечення, облік їхнього стажу та додаткові соціальні гарантії, які надає їм держава.

Ще одна законодавча ініціатива, яку ухвалили члени вищого законодавчого органу ПМР, стосується усунення адміністративних бар’єрів.

Наприклад, штрафи, які стягують судові виконавці, можна буде сплатити через державну інформаційну систему «Електронні платежі». Відповідні доповнення до законів «Про організацію надання державних послуг» та «Про виконавче провадження» депутати ухвалили одразу у двох читаннях.

За словами офіційного представника Уряду ПМР, на сьогодні в окремих громадян виникають складнощі відносно надання до Державної служби судових виконавців додатково документа про виконання ними своїх обов’язків, зокрема сплату відповідних штрафів.
«Цей законопроект передбачає, що судові виконавці протягом одного дня після винесення постанови про порушення виконавчого провадження вноситимуть до державної інформаційної системи про платежі інформацію про те, що такий штраф має місце. I боржники зможуть сплатити цей штраф з використанням QR-коду», – пояснив він.

Верховна Рада доповнила статтю 9 закону «Про прибутковий податок із фізичних осіб» нормою, яка встановлює, що у разі розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та нарахування належних виплат працівникові, який звільняється, стандартні податкові відрахування надаються платнику податків кожного місяця податкового періоду, за який здійснено нарахування даних виплат.

Депутати проголосували за ініціативу у другому остаточному читанні. Зміни до закону набудуть чинності в новому фінансовому році, тобто з 1 січня 2024 року.


Микола ЮРКЕВИЧ.