Червень тому зелениться, хто працювати не ліниться

ПОРАДИ САДІВНИКАМ-ГОРОДНИКАМ

Серед наших читачів нема тих, хто ліниться. Iнакше нам не телефонували б та не просили продовжувати публікацію порад фахівців щодо роботи в саду та у власному городі. Нині ми вам пропонуємо ознайомитися з настановами до кінця поточного місяця.

25 червня – несприятливий день для робіт у саду та городі. На ділянці найкраще полляти рослини, а також зібрати бадилля та листя. Не рекомендується саджати, пересаджувати, укорінювати, живцювати овочеві, плодові, баштанні культури, зелені, а також ягідні кущі, суниці та полуниці.

26 червня – ще один несприятливий день для робіт на городі та в садку. На ділянці можна продовжувати полив рослин, а також упорядкування ділянок: збирання бадилля та листя. У цей день також не рекомендується саджати, пересаджувати, укорінювати та живцювати овочеві, плодові, баштанні культури, зелені та ягідні чагарники, полуниці й суниці.

27 червня – день сприятливий для садово-городніх робіт. Займіться обробкою та розпушуванням ґрунту, посадіть та пересадіть зелені, листові, плодові та баштанні культури. Радимо також підживлення та щеплення рослин. Крім того, можна зайнятися прищипкою та пікіруванням рослин, проріджуванням сходів та збиранням насіння. Насіння, зібране в цей день, дасть дуже хороший урожай. Однак не рекомендується обрізати плодові дерева, оскільки це може призвести до їхньої загибелі.

28 червня – день чудово підходить для посадки та пересадки плодових дерев, збирання урожаю, призначеного для тривалого зберігання та збирання надземних плодів і зелені. Полив у цей день має бути рясним. Також можна щеплювати рослини, удобрювати ґрунт і зайнятися заготівлею живців. Не рекомендується обрізати дерева, оскільки це може погано позначитися на їхньому здоров’ї.

29 червня рекомендується збирати урожай зелені, плодових та баштанних культур, а також листових овочів, ягідних культур та фруктів. Можна садити рослини, у яких придатною є надземна частина (кабачки, гарбуз, баклажани, диня, огірки, томати, кукурудза, соняшник, лікарські рослини та квіткові культури). Поливати треба рясно.
Цей день також підходить для обробки та розпушування ґрунту. Можна зайнятися укоріненням, живцюванням та проріджуванням сходів. У саду цього дня не рекомендується обрізати плодові дерева, а також збирати листя та бадилля.

30 червня – день сприятливий для роботи в садку та в городі. Збирайте урожай плодів, які не плануєте використовувати для зимових заготовок. Саджайте, сійте, займайтеся пересадкою зелені, плодових та баштанних культур, листових овочів, ягідних чагарників, полуниці
та плодових дерев. Обробляйте землю, обрізайте, живцюйте, укорінюйте полуничні та інші вуса, проріджуйте, пасинкуйте, збирайте насіння, прищеплюйте та пікіруйте. Не обрізайте плодові дерева, оскільки вони можуть загинути.

Кілька маленьких хитрощів досвідчених садівників і городників

Йод для капусти: у відро води додати 40 крапель йоду. Коли почне формуватися качан, поливати капусту під рослину по 1 літру.
Йод для кабачків: якщо молоді зав’язі кабачків починають загнивати, це означає, що в ґрунті не вистачає йоду, потрібно ним полити кабачки – 10 мл йоду на 10 літрів води.
Йод для полуниці: її слід обприскувати перед цвітінням від гнилі та довгоносика – 40 крапель йоду на відро води.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.