Спортивна складова реабілітації «особливих» людей

Традиційною подією в житті республіки стала щорічна інклюзивна спартакіада «Спорт для всіх». Цього разу місцем її проведення обрали Бендерський парк імені Горького. Учасниками змагань були вихованці Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів (м. Бендери) та учні шкіл міста.


Організатором спортивного свята виступив Республіканський благодійний фонд сприяння активній реабілітації та соціалізації інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату «Світ рівних можливостей» на чолі з Дмитром Кузуком.

Учасників спартакіади поділили на дві команди. Змагальна частина складалася з 8 конкурсів. Спортивні естафети, двобій капітанів (стрільба з лука), перетягування канату подарували учасниками та глядачам неперевершені враження та емоції.

За підсумком олімпіади обидві команди набрали однакову кількість балів і тому організатори оголосили двох переможців. Усіх юних учасників відзначили медалями.

За словами Дмитра Кузука, спорт – один із небагатьох варіантів соціальної та фізичної реабілітації й адаптації для людей з обмеженими можливостями. «Спартакіада – це той рідкісний випадок, коли перемагають усі без винятку. Організатори не ставлять за мету виховати переможців.

Головне – довести, що за бажання та завзятості будь-які обмеження перетворюються на необмежені здібності. Якщо говорити про інклюзію у спорті, то це дуже важливий комунікаційний момент взаємовідносин між людьми з проблемами здоров’я. Вона дає шанс займатися спортом та брати участь у змаганнях, незважаючи на свої особливості, забути про них. Інклюзивний спорт стирає межі», – пояснив параспортсмен.

Одним із напрямів діяльності фонду «Світ рівних можливостей» є розвиток спортивних здібностей у людей з обмеженими можливостями. При громадській організації функціонує клуб спортивної реабілітації «Інвапанспорт». Тут керівник фонду Дмитро Кузук навчає хлопців та дівчат грати в настільний теніс, шашки, шахи, допомагає їм освоїти й базові вправи з використанням корисних спортивних тренажерів. Для багатьох це спочатку просто хобі, але надалі дехто з них наполегливо тренується, виступає на міських, республіканських та міжнародних змаганнях і виборює призові місця.

Дмитро Іванович розповів про тренувальний процес із вихованцями інтернатних установ, зокрема Республіканського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів: «На жаль, пандемія завадила проведенню тренувань у минулі роки. Тепер і заняття відновилися, діти дуже скучили за ними. Ми тренуємося досить активно, тому що працюємо над розвитком фізичної сили, адже в багатьох дітей ослаблені м’язи. Приділяємо значну увагу теорії та тактиці спортивних ігор. До тренувань розробляємо комплексний підхід. Ми формуємо мотивацію до занять спортом. Діти розуміють, що це не розваги, а справжня робота. Вони готуються здобувати високі результати».

Значну допомогу під час спортивних занять фонду «Світ рівних можливостей» надають члени шкільного загону руху «Волонтери Перемоги» школи № 15 м. Бендери. За словами його керівника Марини Зайцевої, добровольці завжди готові підвезти, підтримати словом дітей-інвалідів на візку. Активістка наголосила, що спартакіада «Спорт для всіх» сприяє соціалізації юних придністровців з обмеженими можливостями.

Фонд «Світ рівних можливостей» і надалі організовуватиме різні заходи, які допомагатимуть активізувати життя «особливих» громадян республіки.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото автора.