Започатковано меморіальний турнір

Упродовж майже 60 років тренери Кам’янської спортивної школи підготували чимало переможців і призерів міжнародних змагань. Чемпіони та рекордсмени, їхні наставники – це дороговказні зірки, що стали прикладом для сотень підлітків. Вони займаються легкою атлетикою, боротьбою, футболом і волейболом.


Основою колективу, його міцним фундаментом, є тренери, які щодня виходять на стадіон, у сектори для метання, на спортмайданчики. Вони прищеплюють своїм вихованцям любов до фізкультури та корисну звичку вести здоровий спосіб життя. До цієї когорти належав і Григорій Блонський.

Молодий фахівець, маючи за плечима факультет фізичного виховання Вінницького університету і службу в лавах Радянської Армії, в листопаді 1973 року влаштувався на роботу в Кам’янську спортшколу. Тренував юних легкоатлетів. Цю діяльність майже три десятки років поєднував з учительською працею в Подоймській середній школі. Там виявляв обдарованих дітей, допомагав їм розвинути таланти й задатки в позаурочний час. Умів переконати батьків у необхідності спортивного вдосконалення їхніх дітей.

Пристрастю Григорія Андрійовича, як і багатьох його ровесників, був футбол. Любов до цієї гри він зумів прищепити кільком поколінням жителів Подойми та Подоймиці. Хлопці не пропускали жодного заняття в секції, успішно виступали на змаганнях районного рівня. Стали переможцями республіканського етапу і представляли Молдавію на всесоюзному турнірі «Шкіряний м’яч».

Спогадами про це поділився з кореспондентом газети Андрій Катеренчук, який відзначив, що спортивні навички, набуті на уроках і тренуваннях у Григорія Блонського, не раз пригодилися під час служби в органах внутрішніх справ. Офіцер-відставник і нині веде активний спосіб життя. Щотижня зустрічається з однодумцями на районному стадіоні. Ветерани створили футбольну команду, з задоволенням тренуються, грають у товариських матчах і беруть участь у різних змаганнях.

«Григорій Андрійович, досягши пенсійного віку, продовжував працювати в спортшколі. Всім довкола він подавав приклад активного способу життя. До останніх днів залишався наставником для дітей і молодих тренерів. На згадку про його подвижницьку працю на ниві спорту, що тривала близько 44 років, вдячні учні вирішили провести меморіальний турнір. Колеги Григорія Блонського підтримали нашу ініціативу, допомогли все організувати. Випускники Подоймської школи різних років підготували призи для легкоатлетів і футболістів», – розповів А. Катеренчук.

Школярі початкової та середньої ланки з міста і сіл району вийшли на бігові доріжки стадіону, щоб поборотися за перемогу на коротких дистанціях і в естафетах. Кращими спринтерами стали вихованці спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву (СДЮШОР), черговий раз підтвердивши, що щоденні тренування – пряма дорога до п’єдесталу пошани.

Дарина Грекова і Вікторія Нігдорій розповіли, що вже тренуються в групі спортивного вдосконалення. Вони – чемпіонки Придністров’я. Успішно виступають і на змаганнях у Молдові. На травневому чемпіонаті РМ з легкої атлетики стали бронзовими призерками шведської естафети. А там конкуренція була серйозна: у Кишиневі відбір легкоатлетів у збірну, яка виїжджатиме на міжнародні змагання, здійснювався серед 300 спортсменів! В естафеті на рідному стадіоні та в деяких забігах дівчата стали лідерами.

Перемогли на різних дистанціях також Максим Шолар, Артем Слюсар, Денис Панаїда, Дмитро Садковськи, Максим Богацький, Рената Воданюк, Ірина Кошельник і Валерія Ягожинська. Понад 20 бігунів стали призерами, причому Катерина Козачок і Степан Аргату – неодноразовими.

Підтвердила той факт, що Григорій Блонський виховав гідних учнів, які продовжують розвивати в селі масовий спорт, яскрава перемога молодих футболістів із Подойми. За кубок турніру вони вели напружену боротьбу зі збірною Кам’янської СДЮШОР. До кінця матчу команди підійшли з рівним рахунком, і лише успішна партія пенальті допомогла подоймянам піднятися на вищу сходинку п’єдесталу пошани.

Продовжувач спортивної династії Андрій Блонський, вручаючи переможцям заслужені нагороди, подякував колективам Кам’янської СДЮШОР і Подоймської СШ, випускникам обох шкіл за збереження пам’яті про батька. Сам він викладає фізкультуру на кафедрі бойової та фізичної підготовки Тираспольського юридичного інституту.

«Колектив Кам’янської спортшколи проводить чимало різних змагань. Турніри з метання і легкої атлетики мають республіканський статус. Нинішній стартував як районний, та з огляду на багатолітні міцні зв’язки СДЮШОР зі спортшколами регіону, бачу передумови для залучення до змагань легкоатлетів і футболістів з інших міст і районів нашої республіки», – висловив сподівання Андрій Блонський.


Олександра САПЕГА.

Фото автора.