КНИГА – неоціненне джерело життєвої сили духу

Виставка «Майстерність друкованих книг», присвячена 460-річчю початку друкарства на Русі, відкрилася в Рибницькому історико-краєзнавчому музеї.


Старовинні книги для експозиції представив фонд культурно-просвітницького центру-музею «Давньоруська книжниця» міста Бендери.

Важкі палітурки, химерні візерунки й загадкові вензелі – все це присутнє на рибницькій виставці, яка презентує 13 примірників старовинних книг. Найстаріший екземпляр поміж них – це «Апостол» середини XVII століття. Свій внесок у виставку зробив і Рибницький історико-краєзнавчий музей, який зі свого фонду доповнив експозицію трьома старовинними фоліантами, датованими 1891-м, 1910-м і 1913-м роками.

Особливу атмосферу створюють і представлені в рамках виставки сучасні роботи бендерського фотохудожника Віктора Бричака, який понад десять років фіксує життя придністровських старообрядців, а також фотографії старовинних видань із зібрання музею «Давньоруська книжниця» авторства бендерського фотографа Ігоря Поліщука.

На відкриття виставки в Рибниці прибули її організатори: настоятель Покровської православно-старообрядницької громади міста Бендери отець Андрій Костромін і керівник культурно-просвітницького центру-музею Ксенія Костроміна, які під час церемонії подарували Рибницькому музею каталог першої виставки «Давньоруська книжниця».

Ксенія Володимирівна розповіла, що культурно-просвітницький центр-музей «Давньоруська книжниця» молодий, і виник він завдяки гранту Президента республіки. «Головне наше завдання – турбота і збереження історичної книжкової спадщини», – підкреслила вона.

Уже близько десяти років керівник центру залучається до археографічних експедицій (історико-культурних досліджень, спрямованих на виявлення і збір старовинних рукописів і книг), а їхні результати можна побачити на цій виставці. Дослідниця додала: «За допомогою таких пересувних виставок, що проводяться в республіці, ми намагаємося ознайомити людей з результатами своєї роботи. Даємо можливість придністровцям по-іншому сприймати старовинні книги та ікони, що представляють не тільки духовну, а й величезну культурно-історичну цінність».

У Бендерському культурно-просвітницькому центрі, крім наукової роботи, ще й реставрують книги. Ксенія Костроміна пояснила: «Нинішнього року планується відкриття власної реставраційної майстерні, в якій будуть створені всі умови для фахівців, що займаються цією копіткою та відповідальною справою».

Республіканська виставка дістала жвавий відгук у музейників. «Однойменна експозиція, звичайно, в ширшому масштабі, постійно експонується в музеї культурно-просвітницького центру. Там представлені першодруки – книги XVI-XVII століть, а також стародруки та рукописи, створені в середини XVII століття і аж до початку XX.

За своїм змістом, це, здебільшого, богослужебна і дидактична духовна література, яка становила традиційне коло читання православної людини на той час. Поміж нашого зібрання такі видання, як: Апостол, Євангеліє, Псалтир, Часослов, Шестоднів, Октоїх, Мінеї та Тріоди, Требники, Святці, Статут «Око церковне», а також інші книги релігійного та повчального змісту.

Є в колекції також і музично-співочі книги, з записами на полях, які можна вважати історичним джерелом: крім свого змісту, вони доповнені інформацією читачів, що, звичайно, збагачує книгу. Є серед наших примірників і красиво оформлені, й, навпаки, дуже скромно. Кожен фоліант має свої особливості. Їхні прикраси та оформлення заслуговують на окрему увагу, це завжди витвори мистецтва», – наголосила організатор і дослідниця Ксенія Костроміна.

Директор МУ «Рибницьке музейне об’єднання» Наталія Груба висловила ініціаторам мистецької події подяку за унікальну можливість експонувати таку чудову виставку з рідкісними старовинними книгами.

«Тільки в перші дні роботи її відвідали діти з літніх шкільних таборів сіл Колбасна та Єржово, учні Рибницького теоретичного ліцею, середніх шкіл № 1 і № 3 та місцевої української школи. Виявляють зацікавленість і приходять подивитися на унікальні експонати городяни та гості міста»,

– зазначила головний зберігач фондів Рибницького історико-краєзнавчого музею Людмила Мараренко.

Людмила Анатоліївна також додала, що перш ніж дістатися до Рибниці, виставка експонувалася в усіх південних містах Придністров’я, а наступним місцем її дислокації стане Кам’янка.

Поки що експозиція «Майстерність друкованих книг» продовжує свою роботу в місті та запрошує рибничан здійснити екскурсію, під час якої можна дізнатися про історію книгодрукування, побачити унікальні видання й поринути в чарівний світ старовинної книги.


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.