Творчість дітей – частка таланту дорослих

Відбулося урочисте вручення посвідчень про закінчення закладу ДО «Дитяча художня школа ім. О. Ф. Фойницького» випускникам 2023 року. Для 106 вихованців настав момент розлучення з викладачами, друзями та школою.


Випускників, їхніх батьків та гостей зустріла експозиція робіт, що розгорнулася у фойє та коридорах школи. Талановиті юнаки та дівчата працювали в різних техніках: це ліногравюра, декоративно-ужиткове мистецтво (батик, гобелен), плакати, панно, малюнок, живопис та станкові композиції. Кожна робота відрізнялася індивідуальністю, прекрасною фантазією автора та старанним виконанням.

Офіційна частина випускного вечора розпочалася зі звернення директора школи Марії Маріян. Вона привітала вже колишніх учнів та їхніх батьків з випуском, зі сходинкою, яку здолали їхні діти: «Мистецтво дітей – найяскравіша частка мистецтва дорослих. За більш ніж 60 років школа підготувала понад 3 000 випускників, вони стали художниками, дизайнерами, архітекторами, модельєрами, графіками, скульпторами, мультиплікаторами, культурними та вихованими людьми.

Випускники нашої художньої школи часто є студентами вищих та середніх спеціальних навчальних закладів за межами Придністров’я: у містах Росії, України, Прибалтики, навчаються у Вашингтоні, Софії… Вони достойно заявляють про себе на різних конкурсах, виставках, у тому числі й міжнародних, здобуваючи призові місця».

Від імені педагогічного колективу Марія Іванівна подякувала випускникам за сумлінне навчання, завзятість і працьовитість, проявлені за роки навчання в художній школі.

Бурхливими оплесками випускники привітали на сцені своїх класних керівників, а педагог Світлана Ткаченко звернулася до них із напутніми словами: «Прощання зі школою – це завжди трохи смутку, трохи сліз викладачів, учнів та батьків. Та нехай цей сум у вашому житті буде світлим і тимчасовим, а радість – великою і повсякденною. Художник – це не професія, це покликання, спосіб життя і мислення. Маючи художню освіту, ви завжди будете хоч на крок попереду від своїх ровесників і матимете можливість реалізувати свій талант у різних галузях життя і професійної діяльності».

Найтепліші слова на адресу педагогів пролунали від батьків випускників. Мама Данила Янковського Наталія висловила щиру подяку за працю, терпіння та прийняття дітей з усіма особливостями їхнього характеру. «Ви навчали їх творчості та професійним навичкам, а в процесі навчання виховували власним прикладом. Успіхів та процвітання школі!» – побажала Наталія.

Прощання з випускниками є емоційним моментом для кожного педагога школи. Заслужений художник ПМР Олег Болтнєв за 23 роки роботи вже в 14-й раз є класним керівником. Він закликає батьків віддавати дітей до школи, де їх навчать художній майстерності. «Є така фраза: «Якщо маленька дитина не малює, то до психіатра треба вести його батьків». Саме через малюнок дитина переживає всі свої емоції, враження від світу, з яким контактує. Отже, якщо дитина малює – слава Богу, нехай малює. Бо ж їй потрібно таку кількість взаємозв’язків побудувати! Дитина все переживає, перероблює через малюнок, а художня школа – це система, і учень досить швидко може зрозуміти, потрібна вона йому чи ні».

МОУ ДО «Дитяча художня школа ім. О. Ф. Фойницького» чекає на учнів у новому навчальному році. Вона для них обов’язково стане другою домівкою.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.