У сім’ї дружать – живуть не тужать

У затишній залі МОУ ДО «ДМШ імені П. I. Чайковського» панувала незабутня атмосфера концерту «Сім’Я», де юні таланти та досвідчені викладачі об’єдналися в єдиному прагненні: подарувати глядачам чарівну музичну подорож через зв’язок поколінь.


У світі мистецтва артисти-початківці особливо потребують теплої сімейної атмосфери, де вони зможуть вільно, не соромлячись і не хвилюючись розкрити свій творчий потенціал. Довірлива ситуація допомагає їм долати труднощі й рухатися до успіхів на великій сцені в майбутньому.

Розуміючи це, дорослі прагнуть створювати вихованцям такі сприятливі моменти. Наприклад, у столичній музичній школі ім. П. І. Чайковського організували концерт за участю сімей своїх учнів. До програми включили номери у виконанні викладачів та учнів, подружніх пар, мам і синів, братів і сестер, бабусь та онучок.

Організатор свята, викладач Мар’яна Овес, розповіла журналістам, що в закладі є чимало учнів із багатодітних сімей. Це і стало додатковим стимулом для організації події саме такого формату. Вона наголосила, що у своїй педагогічній діяльності намагається підтримувати згуртованість класу, а також прищеплює дітям художній смак та естетичне почуття.

Розпочалася культурна програма зі скрипкового дуету Арини та Михайла Андреєвих за підтримки концертмейстера Володимира Ванчина. Вони виконали «Дитячий марш» Наталії Бакланової.

Потім зовсім юні сестри Аделіна та Анжеліка Сандуляк виконали веселу фортепіанну мелодію «Суниця і жаби». Було зрозуміло, що їм довелося використовувати допоміжні предмети, щоб дістати до клавішних, оскільки дівчатка поки що занадто малі на зріст.

Не обійшлося і без народних мотивів. Викладач Марія Бачурська разом зі своїм сином Марком Царьовим представила українську народну пісню «Прилітай, прилітай». Віолончель та клавішні зуміли передати настрій композиції й перенести слухачів у чарівний світ фантазії.

Сестри Ксеня та Ліза Пріорові разом виступали на сцені вперше. Дівчата навчаються у різних класах, тому до концерту «Сім’Я» вони не мали можливості зіграти дуетом. Протягом двох тижнів сестрички репетирували на скрипці та фортепіано «Колискову» і чудово виконали її на звітному концерті.

За словами артисток, уся їхня родина захоплена музикою. Батьки цілком і повністю підтримують починання дівчаток, особливо мати. Вона часто відвідує концерти доньок, а якщо не встигає, то потім обов’язково переглядає вдома відео з їхніми номерами.

Прикладом міцної спілки стали музиканти – багатодітна родина Сергія і Тетяни Корінь, які цього року відзначили 36 років подружнього життя. Пара чудово зіграла на балалайці та баяні «Уральську танцювальну» Бориса Троянова і заслужила шквал бурхливих, довгих та гучних оплесків. Дивлячись на них, глядачі бачили в їхніх очах любов і непідробну повагу одне до одного, тому відчули віру в довговічність і щастя сімейного життя.

Як відомо, музика здатна поєднувати між собою цілі народи. Не дивно, що найчастіше пристрасть до мелодій і ритмів старшого покоління передається молодшому. Фінальною нотою концерту пролунав виступ подружжя Усенкових. Вони виконали п’єсу Чака Ріо «Текіла».

Заслужена артистка ПМР, директор музичної школи Ірина Липська подякувала всім дітям та дорослим за участь у концерті «Сім’Я», привітала учнів з настанням літніх канікул, закликала їх продовжувати розвивати свої таланти та брати участь у майбутніх спільних проектах.


Надія САМСОНОВА.

Фото автора.