Пантелій Сазонов – засновник козацтва на Дністрі

Другого квітня виповнилося 26 років від дня трагічної загибелі першого отамана Дубоссарського козацького округу Пантелія Сазонова. Щороку цього дня представники козацьких округів, громадських організацій і влади району збираються на Меморіалі Слави, де похований Пантелій Семенович.

Ідея відродження козацтва на Дністрі належала Пантелію Сазонову. У ньому він бачив силу, спроможну піднести дух народу і дати відсіч націоналізму. Діставши підтримку від козаків Дону і Кубані, Пантелій Сазонов зареєстрував першу в Придністров’ї організацію патріотичної спрямованості «Союз Дністровських козаків». У березні 1992 ро-
ку, коли почалися бойові дії, на допомогу придністровському народові приїхали дві з половиною тисячі козаків із Росії та з інших місць. Разом із дністровськими козаками вони подавали приклад безмежної мужності та служіння Батьківщині. Багато з них нагороджені медалями «За оборону Придністров’я», власниками ордена «За особисту мужність» стали 35 козаків. Про їхній внесок у справу становлення і захисту Придністров’я йшлося на мітингу пам’яті Пантелія Сазонова.

«Ми зібралися на місці, священному для всього придністровського народу. Цей день важкий для всього війська, тому що Пантелій Сазонов був одним із перших людей, хто на нашій землі почав відроджувати козацтво. Він віддав своє життя за нашу республіку, за свої ідеї, залишаючись вірним обов’язкові козака, громадянина, патріота. Ми повинні пам’ятати про нього і передавати цю пам’ять молодим придністровцям, щоб вони знали, завдяки кому живуть на цій землі», – розповів отаман Чорноморського козацького війська Ігор Небейголова.

Загинув Пантелій Сазонов 2 квітня 1992 року під час бойових дій. Правоохоронцями Республіки Молдова ще в 1990 році на нього навіть було оголошено «полювання» (після того, як Пантелій Сазонов разом зі своїми однодумцями їздив до Гагаузії, щоб допомогти братському народові захистити свої права). Свої плани націоналісти здійснили. Вони організували засідку біля дитячого садка в Дубоссарах у мікрорайоні гідроелектростанції, в результаті чого Пантелій Сазонов був смертельно поранений.

Дубоссарський козацький округ тепер очолює отаман Олег Бєлінський. З Пантелієм Семеновичем він був знайомий особисто і запам’ятав його як людину відповідальну, завжди готову надати допомогу, але найголовнішою рисою, яка відрізняла Пантелія Сазонова, він називає величезну любов до Батьківщини.

«Він любив життя, людей, хотів, щоб молодь займалася фізичними вправами й була міцною, а в період націоналізму протистояв ідеям переваги однієї нації над іншою. Він був потомственим козаком і вважав, що чоловік повинен бути чесним і справжнім патріотом. Ми продовжуємо традиції, започатковані Пантелієм Сазоновим. І цього року хочемо звернутися до керівника Дубоссарського управління народної освіти, щоб нам дозволили відкрити в школах козацькі класи. Ми виховуватимемо молодь на прикладах наших героїв», – зазначив Олег Бєлінський.

Ім’ям Пантелія Сазонова в Дубоссарах названо козацький кадетський клас, станицю, вулицю, а також засновано нагрудний знак «Сазоновець».

Надія   ПАЄРЄЛІ.