Подорож крізь століття

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка відбулася знаменна для всієї республіки подія – презентація першого тому «Iсторії Придністров’я». Видання охопило часові періоди від кам’яного віку до кінця XVII ст. На його сторінках розгорнулися найцікавіші події, які розкривають таємниці архівних документів та археологічних знахідок.


Знання історії є невіддільною частиною цивілізованого суспільства. Воно дозволяє нам зрозуміти витоки нашого минулого, проаналізувати події сьогодення та впевненіше дивитися в майбутнє.

Презентована наукова монографія допоможе жителям Придністров’я збагатити інтелектуальний багаж знань та покращити розуміння свого коріння.

Головний редактор видання, завідувач НДЛ «Історія Придністров’я», державний радник Президента ПМР Анна Волкова зацікавила аудиторію деякими унікальними відкриттями, вміщеними в книзі.

Наприклад, у чотирьох розділах першого тому читач зустріне спогади двох мандрівників XVII століття: Евлія Челебі, який описав Бендерську фортецю, та Павла Олеппського, що супроводжував митрополита Макарія.

Під час вивчення архівних документів (у розділі «Маєтки князів Острозьких») укладачі монографії виявили нову згадку про Рибницю, датовану 1603 роком, що на 25 років зрушує загальноприйняті цифри, знайдені про місто на карті Великого князівства Литовського та Польського королівства 1628 року.

До діяльності лабораторії підключили молодих учених. Марії Заложковій лише 26 років, а вона вже зробила неоціненний внесок у спадок ПМР своїми параграфами «Про Козацтво» та Богдана Хмельницького. Її колега 29 років – кандидат політологічних наук Роман Татаров, який уже захистив науковий ступінь, висвітлив розділ «Придністров’я у визвольній боротьбі українського народу».

Анна Захарівна також поділилася інформацією про те, що в процесі підготовки та складання першого тому вона прочитала понад 3 000 сторінок українською мовою.
«Історія Придністров’я» містить величезний пласт знань про процеси, що відбувалися на території республіки, «романтичні» версії деяких епізодів, багату ілюстративну частину, додаток з картами та докладну бібліографію.
Другий том авторський колектив планує випустити наступного року.
Він відкриватиметься історією XVIII століття і закінчуватиметься 1917 роком, а третій охопить період від 1917-го до 1988-1989 рр.


Марина ДОВЖЕНКО.

Фото автора.

Марія Заложкова з книгою.