Хоробрість як стан душі

Часом, щоб урятувати людське життя, ми, не роздумуючи, кидаємося на допомогу. Нещасний випадок за лічені секунди призводить до незворотних наслідків. Одним із прикладів хоробрості виявився порятунок дівчини, що тонула в підступних водах Дністра.
Наша історія про курсанта суворовського училища Сергія, відвага якого допомогла запобігти трагедії.


За спогадами юнака, одного з вихідних днів він разом зі своїм другом Олегом та молодшою сестрою Юлею вирушив на пікнік до річки. Погода сприяла гарному настрою і приємному дозвіллю на свіжому повітрі. Вони захопили з собою воду та трохи їжі.

Після відпочинку в тінистому затишному куточку компанія попрямувала в бік пляжу засмагати. До місця було приблизно кілометр від порома. Мальовничий берег, багата природа, пташині рулади на верхівках дерев – усе свідчило про торжество буття. Перебування в такій красі та піднесеному настрої навіть не давало підстав думати, що може трапитися щось погане. Та підійшовши ближче до води, Сергій почув крики про допомогу.

«Ми з другом, не роздумуючи ні хвилини, одразу кинулися до Дністра. У воді їх було троє. Олег витяг хлопця, а я поплив до двох дівчат, які були трохи далі. Одна з них уміла плавати й намагалася допомогти іншій, але через різницю у вазі вони ледь не пішли на дно разом», – зазначив курсант.

Найскладнішим став зворотний шлях. Перелякана дівчина вхопилася за шию хлопця, а її подруга пливла самотужки. Сергію довелося нелегко: гребти до берега з навантаженням виявилося досить складним випробуванням для нього. Коли сили вже майже залишали його, на допомогу юнакові прийшов співробітник міліції, що якраз патрулював цю місцевість.

«Я відчув паніку, розуміючи, що не зможу набрати повітря в легені. Тож вирішив спочатку заспокоїти себе, а потім продовжити плисти з потерпілою», – зізнається Сергій.

Ситуація вирішилася благополучно. Всі учасники події залишилися цілими й неушкодженими. Коли тривав розгляд інциденту під керівництвом правоохоронних органів, з’ясувалося, що сімнадцятирічна дівчина, яка потрапила в біду, не вміла плавати, а зайшовши у воду, не розрахувала глибину річки. Пригода погіршилася ще й через те, що підлітки обрали місце для купання в невстановленому місці, без нагляду рятувальників.

Отже, це є нагадуванням про усвідомленість і відповідальність під час літнього відпочинку. Щоб уникнути подібних нещасних випадків, безпека має стати пріоритетом для кожної людини. У випадку, що мав місце, задіяні багато людей і в черговий раз наголошувалася значущість поінформованості про правила поведінки на воді, особливо серед молоді.

Суворовець відвідував у своєму училищі тренінг з надання першої допомоги, що в результаті допомогло йому врятувати чуже життя. Чим більше людей володітимуть знаннями про безпеку, тим більш захищеним буде наше суспільство.

Згодом юнак зміг поспілкуватися з врятованою дівчиною. Вона щиро подякувала йому за допомогу та порятунок, і, наскільки нам відомо, вони все ще підтримують дружнє спілкування телефоном.

Тираспольське Суворовське військове училище 16 червня провело у бурхливе доросле життя випускників нинішнього навчального року. Плани Сергія стосуються здобуття освіти у Військовому інституті Міністерства оборони ПМР ім. генерал-лейтенанта О. І. Лебедя. Молода людина сповнена сил і мотивації для нових звершень. Головним завданням майбутнього офіцера стане захист придністровців та збереження миру.

Післямова. Ми звернулися до співробітників МВС ПМР з проханням роз’яснити деякі положення щодо безпечного відпочинку біля річки. Нам повідомили, що з огляду на події, які почастішали в літній період, на воді необхідно чітко дотримуватися простих правил: у жодному разі не можна пірнати в необстежених місцях водойм. Усі діти повинні бути під наглядом дорослих. Заборонено запливати за буйки, купатися в нетверезому стані у невідомих та непризначених для цих цілей місцях.

Необхідно стежити за станом організму під час тривалого перебування у воді, не допускати переохолодження, щоб уникнути ознобу та судом. Не можна випливати на судновий хід та наближатися до суден. Слід пам’ятати, що надувні матраци та іграшки може забрати сильним вітром або течією далеко від берега.

Рятувальники закликають усіх суворо дотримуватися цих правил поведінки, щоб ваш відпочинок був повноцінним, корисним і безпечним для здоров’я.


Лара КОШЕЛЄВА.

Фото автора.