Ми про це не забудемо ніколи

У всіх містах та районах республіки 19 червня відбулися урочисті меморіальні заходи, присвячені 31-й річниці з дня Бендерської трагедії.


З раннього ранку в усіх храмах наші співвітчизники запалили поминальні свічки та молилися за упокій душ захисників і безневинних жертв збройної агресії Молдови на мирній придністровській землі.

У Бендерах керівництво держави на чолі з Президентом Вадимом Красносельським відвідало Преображенський собор. Панахиду за полеглими тут відслужив архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава. Сама церква була не лише свідком трагедії, що розгорнулася в Бендерах влітку 1992 року, а й постраждала від зброї молдавських терористів: кулі не пощадили соборні бані.

На Меморіалі Пам’яті та Скорботи, відкритому в перші роковини Бендерської трагедії, зібралися бендерчани та гості міста, керівництво країни, військово-службовці, духовенство, громадські діячі, молодь. Тут відбулася пам’ятно-жалобна церемонія покладання вінків та квітів. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Збройна агресія силовиків Молдови обірвала життя сотень бендерчан і тих, хто захищав мирне місто.

Наступною частиною пам’ятних заходів стало покладання квітів до Вічного вогню та постаменту БМП – бойової машини, екіпаж якої загинув у бою 22 червня 1992 року. Кошик полум’яних гвоздик від Глави держави та всього придністровського народу – біля пам’ятника генерал-лейтенанту Олександру Лебедю. Президентський вінок під триразовий залп воїнського салюту опущений до меморіальної стіни, що ніби крилами закриває місто.

Пам’ятний об’єкт «Місто воїнської слави» з’явився в Бендерах порівняно недавно – у рік 70-річчя закінчення Великої Вітчизняної війни, через два роки після надання Бендерам цього почесного звання. Червона гранітна стела та чотири колони з інформаційними табличками привертають увагу до насиченої подвигами історії героїчного міста. У значний для кожного придністровця скорботний день камінь меморіальної споруди оживили квіти. Від імені придністровського народу їх поклав Президент ПМР Вадим Красносельський.

Наступна точка традиційного траурного маршруту 19 червня – пам’ятний знак, встановлений на вулиці Паніна, – на місці загибелі колони гвардійців. Трагедія сталася в ніч із 22 на 23 червня 1992 року. Квіти як символ нев’янучої пам’яті і болісної втрати, що не забудеться, опущені на камінь з висіченою на ньому трагічною датою – 23.06.1992.

Далі Вадим Миколайович попрямував до пам’ятника захисникам Придністров’я. Його встановили у 2010 році, приурочивши до 19-ї річниці створення Жіночого страйкового комітету. Глава держави щорічно зустрічається на цій локації з придністровськими активістками – учасницями «рейкової війни». Після покладання квітів тут відбувається спілкування, обмін словами підтримки та подяки.

Обов’язковою складовою програми пам’ятних заходів, що проводяться в День Бендерської трагедії, є відвідування керівництвом республіки Військово-історичного меморіального комплексу.

Пам’ять загиблих захисників Придністров’я та всіх, чиє життя обірвала неоголошена війна 1992 року, вшанували під час жалобного мітингу на Борисівському цвинтарі Бендер.
Президент Вадим Красносельський звернувся до придністровців: «Збройний напад на Бендери – це воєнний злочин, що спричинив загибель безлічі людей, поранення і каліцтво мирних жителів. Ми глибоко вдячні Росії, яка зупинила кровопролиття на Дністрі у 1992 році, високо цінуємо її миротворчі зусилля щодо збереження миру. Подвиг захисників Придністров’я, їхня мужність і відвага живуть у нашій пам’яті».

Меморіальні події відбулися також в інших містах Придністров’я. У Тирасполі в церемонії покладання квітів на столичному Меморіалі Слави взяли участь представники органів державної влади та захисники ПМР, жителі та гості столиці вшанували загиблих придністровців.
Голова республіканської громадської організації «Союз бійців народного ополчення» Юрій Мацебора щороку приходить на це святе для кожного придністровця місце. За його словами, 1992 рік був доленосним для молодої республіки. «У складі 2-го батальйону народного ополчення я охороняв кордони Придністров’я в районі сіл Тея, Спея, Токмазея. Було зрозуміло, що ворог готувався до збройного нападу, а вже 19 червня ми з товаришами були в Бендерах. Нашому підрозділу наказали залишити міськвиконком та атакувати ворога, що засів навпроти в готелі. Бій був недовгим – ворог здригнувся і відступив».

Кам’янка. О 9:00 на Меморіальному комплексі (міський цвинтар) відбувся мітинг-реквієм. У міському сквері кам’янчани та гості міста відвідали виставку «Бендери: розстріляні, непокорені». Захід організував будинок-музей Героя Радянського Союзу І. М. Коваля. На майданчику Кам’янської районної бібліотеки відбулася лекція «Неоголошена війна», яка стала цікавою і пізнавальною для аудиторії різного віку.

Рибниця. У місті відбувся пам’ятний мітинг з нагоди 31-ї річниці Бендерської трагедії. Пам’ять загиблих 1992 року вшанували хвилиною мовчання. До Меморіалу Слави захисникам Вітчизни рибничани поклали квіти.
З ранку біля музею Бойової слави експонувалася тематична виставка «Бендери. 1992 рік. Війна крізь об’єктив фотокамери Валерія Кругликова».

Дубоссари. О 16:30 на Меморіалі Воїнської Слави міста відбулися пам’ятні заходи. У них взяли участь представники державної адміністрації, депутати Верховної Ради ПМР та Ради народних депутатів Дубоссарського району і міста Дубоссари, активісти громадських організацій району. Присутні поклали квіти до могил захисників республіки, провели традиційну акцію «Вінок пам’яті», сформувавши великий вінок із живих квітів.

Григоріополь. О 9:00 на міському меморіалі «Скорботна мати» відбулася церемонія покладання квітів. Мешканці міста прикрасили ними могили героїв, які віддали життя за незалежність Придністров’я.

Слободзейський район. У Суклеї біля братської могили відбувся мітинг «Кривавий червень 92-го». У Будинку культури села Чобручі організували меморіальний захід «День пам’яті та скорботи». У Коротному освоїли новий вид туристичної діяльності – організували пішу екскурсію «Річка пам’яті». У Незаверталівському музеї історії мешканці села зустрілися з захисниками ПМР. Тема спілкування присвячена трагічним подіям літа 1992-го.

Дністровськ. О 10:00 біля пам’ятника Воїнам-визволителям відбувся мітинг «Повернутися пам’яттю і серцем». У цей пам’ятний день молодь міста мала можливість поспілкуватися з Олександром Пилипенком, Олександром Шевченком, Володимиром Єсауловим, які захищали республіку під час трагічних подій незабутнього 1992 року.
О 16:45 в усіх містах та районах республіки відбулася загальнореспубліканська хвилина мовчання, присвячена вшануванню пам’яті загиблих захисників республіки.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.