Щоб полум’я війни більше не розгорілося

30 березня в Рибниці відбулися урочисті заходи, приурочені до 74-ї річниці від Дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників.

Зранку рибничани, на чолі з міським і районним керівництвом, поклали квіти до Пам’ятного знака командиру 41-ї гвардійської стрілецької дивізії генерал-майору Костянтину Цвєткову. А на Меморіалі Слави радянським воїнам, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни, відбувся загальноміський мітинг. У заходах взяли участь глава держадміністрації Рибницького району та міста Рибниця В’ячеслав Фролов, голова міськрайради Вадим Лозовський, депутати Верховної Ради, керівники міських підприємств, установ, силових структур, представники громадських організацій.

До рибничан звернувся В’ячеслав Фролов: «30 березня 1944 року – одна зі світлих дат у літописній історії нашого міста. Страшні умови фашистського режиму не змогли зламати волю нашого народу, і наш обов’язок сьогодні – шанувати великий ратний подвиг героїв-визволителів, продовжувати творчу працю на благо рідного краю. Від імені держадміністрації та від себе особисто сердечно вітаю ветеранів, працівників тилу, в’язнів гетто зі святом. Ми віддаємо шану героїзму воїнів, які з честю та мужністю захищали інтереси своєї країни, і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, хто не повернувся з полів битв. Вічна слава героям!»

Від імені міської та районної Ради народних депутатів із Днем визволення міста рибничан привітав Вадим Лозовський. Зі словами вдячності героям та із закликом пам’ятати свою історію до рибничан на Меморіалі Слави звернулися військовий комісар Олег Гайдукевич та депутат Верховної Ради Андрій Сафонов.

Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять рибничан, загиблих у роки окупації. До Вічного вогню поклали вінки і квіти як данину пам’яті і вдячності воїнам-визволителям.

Святковий День визволення у міському Палаці культури продовжив концерт, підготовлений творчими колективами та артистами міста. До гостей свята звернувся голова громадської організації «Рада ветеранів війни, праці та Збройних сил» Рибницького району та м. Рибниці Василь Клементьєв. Ветеран поділився спогадами про воєнні роки, пригадав історію та події окупаційного періоду.

Так, у серпні 1941 року, майже 77 років тому, почався важкий період німецько-румунської окупації. За три роки окупаційного режиму в Рибницькому гетто загинуло близько трьох тисяч чоловік. Та рибничани самовіддано боролися, не підкоряючись режиму фашистів. 30 березня 1944-го року в результаті рішучого наступу 41-ї гвардійської стрілецької дивізії під командуванням генерал-майора К. М. Цвєткова місто було звільнено.

«Ми добре пам’ятаємо той час, і докладемо всіх зусиль, щоб полум’я війни більше ніколи не розгорілося на нашій землі», – запевнив Василь Клементьєв.

Щороку цього дня рибничани згадують вже далекі воєнні події. У багатьох сім’ях є своя історія, свій біль та свої герої. А свої спогади жителі визволеної землі передають від покоління до покоління.

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.