Задля розвитку української культури

У місті Рибниця та Рибницькому районі, де майже 50 % від усього населення – українці, 1993 року було утворено Товариство української культури «Поділля». ТУК об’єднує первинні організації Молдавського металургійного заводу, Рибницького цементного комбінату, а також інших організацій міста та українських сіл району. З перших днів утворення ТУК «Поділля» спрямовує свою діяльність на відродження української культури та мови, здійснює зв’язок зі співвітчизниками близького і далекого закордоння.

З ініціативи першого голови товариства Бориса Палагнюка 1995 року була відкрита перша в Молдові та Придністров’ї українська школа. Великий внесок зробив у розвиток товариства і становлення самої республіки Борис Тимофійович, тож цілком слушним є те, що організацію тепер названо його ім’ям.

Нині ТУК «Поділля» імені Б. Т. Палагнюка міста Рибниці та Рибницького району очолює Тамара Миколаїв-
на Король, яка є членом організації з перших днів заснування і тепер продовжує розпочату своїм попередником справу. Члени правління товариства – В. Ю. Байдак, В. І. Шевчук, А. В. Дацюк, Н. Л. Угринюк, В. В. Матяж, Г. Б. Чернецька та Г. М. Король.

З Тамарою Миколаївною відбулася розмова під час прийому громадян в «Українському домі». Саме сюди приходять рибничани-українці з різними проблемами: набуття громадянства, вирішення питань щодо одержання закордонного паспорта чи подовження терміну його дії, реєстрації дітей громадянами України тощо.

Голова товариства люб’язно погодилася розповісти про діяльність організації: «Щодня ми ведемо прийом. А один раз на три місяці в «Українському домі» приймають громадян працівники Консульства України в місті Бєльці. Його очолює консул-керівник Святослав Драч. Рік тому Рибницю відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Молдові Іван Гнатишин. Він вручив ювілейні нагороди до Дня Перемоги ветеранам ВВВ, громадянам України – Павлу Хлисталу, Кузьмі Колеснику, Вадиму Селезньову та синові ветерана Йосипа Войта.

Наше товариство бере участь у заходах, які проводить Спілка українців Придністров’я імені Олександра Бута. Це – щоквартальні виїзні засідання ради СУП, що проходять у різних містах Придністров’я. Разом ми святкували 15-річчя ТУК «Пролісок» міста Дністровська, 25-річчя ТУК імені Б. Хмельницького міста Слободзеї.

Наше товариство підтримує контакти з представниками «Україна-Світ» зі зв’язків з українцями за межами України, з Посольством України в Республіці Молдова та Міністерством просвіти ПМР. День Конституції та День Прапора України відсвяткували разом з працівниками Посольства України в РМ біля пам’ятника Т. Г. Шевченку в Тирасполі. А в жовтні відбулася зустріч з академіком Григорієм Жулинським на святкуванні 10-річчя Центру української культури Придністровського державного університету імені Т. Г. Шевченка. Також члени нашого товариства брали участь у засіданні круглого столу з нагоди 295-річчя від дня народження українського поета, філософа, музиканта Григорія Сковороди.

Однією з визначних подій для української спільноти Придністров’я є Республіканський фестиваль «Пшеничне перевесло». Торік він відбувся у місті Григоріополі. Рибницю представив самодіяльний народний ансамбль української пісні «Барвінок» та дитячий колектив «Золоті дзвіночки». Музичним керівником цих колективів є Володимир Мефодовський, заступник директора з виховної роботи, учитель музики МОЗ «Рибницька українська середня загальноосвітня школа № 1 з гімназичними класами імені Лесі Українки».

Взагалі з цим закладом у нас дуже тісний зв’язок. Ми відвідуємо всі заходи, зокрема свята Першого та Останнього дзвоника, традиційну щорічну церемонію посвяти першокласників у козачата. Дуже веселі конкурси та випробування проходять молодші школярики, щоб їх прийняли до шкільного дитячого козачого братерства «Козачата». Звичайно, у ці дні намагаємося зробити школярам цікаві пам’ятні подарунки.

Щороку Рибницьке управління народної освіти та методоб’єднання вчителів української мови та літератури проводить конкурс «Шевченківські читання». Не залишаємось осторонь і ми, оскільки це свято для душі, де збираються кращі учні з усіх шкіл міста і району. А кращі з кращих юних талановитих декламаторів, звісно, не залишаються без заохочувальних нагород від товариства.

Товариство організовує виставки, концерти, творчі зустрічі, пов’язані з історією та культурою України. Запрошуємо школярів і до себе. Торік в «Українському домі» ми провели майстер-клас із виготовлення писанок. Діти охоче творили й раділи своїм результатам, до того ж багато чого дізналися про різні техніки розпису великодніх яєць. Вони також мають можливість у нашому музеї ознайомитися з експонатами народного українського побуту, зібраними силами членів товариства.

У вузькому колі ми відзначаємо Дні слов’янської культури та писемності, згадуємо святих рівноапостольних братів Кирила та Мефодія, які робили богоугодну справу – просвіщали слов’янські народи.

У наших планах на майбутнє – налагодити більш тісний зв’язок і співпрацю з учителями української мови та літератури російських шкіл міста та району, долучити якомога більше учнів до участі та організації різних заходів, які сприятимуть розкриттю серед нашої обдарованої учнівської україномовної спільноти різні таланти, надати їм можливість проявити себе, пізнати більше про свій народ, про його традиції.

 Члени нашого товариства беруть активну участь і в заходах, які проводить державна адміністрація нашого міста. Наші творчі колективи стали учасниками благодійного концерту, зібрані кошти від якого були передані на будівництво пам’ятника загиблим у молдовсько-придністровському конфлікті 1992 року та воїнам-афганцям».

Заслуговують за свою активну громадську діяльність українці-рибничани й нагород від міської влади. Так, Тамара Король і Валентина Шевчук нагороджені Почесною грамотою державної адміністрації та міськрайради народних депутатів міста Рибниці та Рибницького району. До речі, Тамара Миколаївна є членом Громадської ради та комісії з питань соціальної політики. Вона небайдужа до проблем громадян і якщо може допомогти, то кожен, хто до неї звернеться, зможе розраховувати на душевний відгук та посильну допомогу.

Доводиться і самій голові товариства звертатися по допомогу, зокрема до керівництва міста. Адже утримання будівлі «Українського дому» потребує вкладання великих коштів, до того ж потрібен капітальний ремонт системи опалення. Багато, звичайно, є проблем, та всі їх зможе подолати Тамара Миколаївна завдяки своїм однодумцям і надійному помічникові по життю – чоловікові Геннадієві. Він завжди й у всіх починаннях підтримує свою дружину, та і сам охоче займається справами товариства. Отакі вони – справжні українці!

Під час нашої з Тамарою Миколаївною розмови до неї у справах міста завітав заступник глави держадміністрації з соціальних питань Юрій Молдовський. Він застав нас у музеї народного побуту «Українського дому». А там же стільки речей, які викликають приємні спогади дитинства, якими ми жваво поділилися. І виявилося, що і сам гість може поповнити цю музейну колекцію речами, які чекають свого виходу з-під пилу часу десь на горищі бабусиної хати.

Ось так спільними зусиллями й буде збережена та передана наступним поколінням рибницьких українців культурна спадщина наших предків.

Максим   ГАЛЬЧУК.