Пожежній безпеці – особливу увагу

Після трагедії в торговому центрі «Зимова вишня» російського міста Кемерово, в результаті якого загинули 64 людини, Президент ПМР Вадим Красносельський доручив перевірити дотримання вимог пожежної безпеки у місцях масового скупчення громадян. Висловлюючи співчуття рідним і близьким загиблих, усім росіянам, він підкреслив: «Немає зайвих перевірок. Є неякісні перевірки. Безпеці людей треба приділяти підвищену увагу».

Для виконання цього завдання було оновлено склад державної комісії з запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та забезпечення протипожежної безпеки. До неї увійшли представники міністерств і відомств, а також заступники глав держадміністрацій районів та міст Придністров’я. Нині позапланові перевірки об’єктів з масовим перебуванням людей відбуваються по всій республіці. Їх проводить комісія Головного управління з надзвичайних ситуацій та Управління власної безпеки МВС ПМР.

Перевіряють у першу чергу дитячі садки, школи, будинки культури, розважальні центри та клуби. Під час огляду приміщень фахівці передусім звертають увагу на наявність системи автоматичної пожежної сигналізації та оповіщення людей на випадок виникнення пожежі. Перевіряються евакуаційні виходи та плани евакуації, які в разі небезпеки допоможуть вибрати правильний напрямок для виходу з будівлі.

На початок квітня в результаті проведених заходів було виявлено близько 400 порушень, зупинено діяльність майже двох десятків об’єктів, порушено велику кількість адміністративних справ. Так, у Тирасполі за результатами перевірок було закрито столичний кінотеатр «Тирасполь». Фахівці Держпожнагляду виявили там грубі порушення правил пожежної безпеки. Поки їх не усунуть, до того часу кіновідеоцентр не зможе приймати глядачів. Крім того, припинено експлуатацію ще кількох столичних об’єктів: двох клубів – «Шеррі» і «Плазма», а також комп’ютерного центру «Диво-острів».

У Рибниці закрито 4 розважальні заклади, в тому числі ресторан «Grand». У разі виникнення пожежі, тут усе може піти за найгіршим сценарієм, оскільки на момент перевірки був відсутній евакуаційний вихід, засоби пожежогасіння недоукомплектовані, сигналізація не працювала. Міське кафе «La bunel» згоріло б за півгодини, тому що приміщення обшите деревом, не просоченим вогнезахисним складом. Рибницькі пожежники закрили ще одну точку – кафе «Трактиръ».

У Григоріополі закрито 1 заклад – районний Палац культури й спорту. Будівлю замкнено на замок і опечатано. Потрапити в нього тепер не може ніхто. Пожежниками виявлені необроблені захисним складом дерев’яні конструкції глядацької зали, автоматична установка пожежогасіння – в неробочому стані.

У Кам’янському районі через грубі порушення пожежної безпеки закрито кафе «Візит», у якому на момент перевірки були відсутні вогнегасники, пожежна сигналізація та система оповіщення. Пожежні крани в кафе теж не працюють.

У Дубоссарах порушення є, але жодна установа не припинила свою роботу. Керівникам закладів вручені приписи, в яких визначені терміни усунення порушень.

Тимчасово закриті й опечатані приміщення будуть відкриті для відвідування тільки після усунення їхніми власниками зазначених у приписах порушень. Після Великодніх свят, з 16 квітня, в дитячих садках, школах та інших об’єктах Міністерства просвіти ПМР розпочнуться масові тренування з екстреної евакуації дітей з палаючого будинку.

Ксенія   ВАСИЛЕНКО.