Де немає порушень, там немає пожеж

Будь-яка трагедія – це не тільки горе і скорбота за загиблими, а й урок живим, щоб більше такого не повторилося. Трагедія в Кемерово не залишила нікого байдужим. У Придністров’ї не тільки сумують разом із народом Росії, але і вживають усіх необхідних заходів для запобігання подібних подій на території наших населених пунктів.

Згідно з вказівками Президента Придністровської Молдавської Республіки В. М. Красносельського та розпорядженням глави держадміністрації району і м. Слободзеї В. Тищенка співробітники самостійної воєнізованої пожежної частини № 8 по м. Слободзеї та Слободзейскому району розпочали позапланові перевірки на предмет пожежної безпеки установ народної освіти, охорони здоров’я, культури, гуртожитків, де проживають студенти та учні.

За словами начальника СВПЧ-8 Г. Гаркавенка, в ході перевірок з’ясувалося, що порушення правил пожежної безпеки мають місце практично у всіх  перевірених об’єктах, що в будь-який момент може призвести до трагедії. «Інспектор пожежного нагляду не піде з об’єкта, не склавши адміністративного протоколу, – зазначив Геннадій Анатолійович, – якщо знайде на об’єкті одне із чотирьох головних порушень: не працює пожежна сигналізація, погана електропроводка, немає системи оповіщення про пожежу, шляхи евакуації оброблені горючими матеріалами або закриті. Під час пожежі головні загрози безпеки: наявність чадного газу, втрата видимості й обрушення конструкцій. Інспектор повинен дати розпорядження щодо тих недоліків, які є на об’єкті, та призначити терміни їх усунення».

Як далі сказав начальник СВПЧ-8, виправдання у зв’язку з відсутністю коштів на закупівлю первинних засобів гасіння пожежі та установки пожежної сигналізації в бюджетних організаціях зрозумілі, але в кожному випадку є шляхи вирішення проблеми. Наприклад, у школах можна звернутися до батьківських комітетів із проханням посприяти в придбанні хоча б вогнегасників, обладнати пожежний щит і привести в належний стан електропроводку, евакуаційні виходи та інструкції з пожежної безпеки, намалювати у відповідних місцях вказівні стрілки. Усе це не потребує великих зусиль і засобів. Не менш важливими, ніж контроль та посилення відповідальності за стан пожежної безпеки, є обов’язкові превентивні заходи: слід не менше одного разу на рік, а в місцях великого скупчення людей – одного разу у квартал проводити навчання з імітацією виникнення пожежної ситуації.

Цього тижня таке денне навчання відбулося в Глинойській школі-інтернаті. Планують тут провести його і вночі. Такі заходи необхідно практикувати на всіх об’єктах, де є велика кількість людей. Під час навчальних тренінгів виробляються практичні навички поведінки в надзвичайних ситуаціях. Служби забезпечення діяльності таких об’єктів перевіряють не тільки наявність технічних засобів гасіння пожежі, їх функціонування, шляхи евакуації, але і привчають відвідувачів і персонал діяти швидко, чітко, дисципліновано, що в підсумку мінімізує негативні наслідки.

Де немає порушень, там немає пожеж і загибелі людей.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.