Волонтери опановують рятувальну справу

30 березня на базі Бендерського аварійно-рятувального загону Міністерства внутрішніх справ ПМР відбулися теоретично-практичні збори мобілізаційно-приписного активу громадських активістів-рятувальників. На тренування прибуло понад 100 робітників та інженерів провідних підприємств міста.

Перед початком практичних і теоретичних занять заступник командира загону капітан міліції Олександр Мішина дав коротке інтерв’ю представникам ЗМІ. За свідченням офіцера сьогоднішнє навчання цілком присвячене підготовці до повені. У районі Бендер і прилеглих населених пунктів найбільша небезпека загрожує селищу Меренешти. Так склалося, що гребля там упродовж кількох кілометрів не має стаціонарних укріплень, окрім земляного валу, і тому права частина населеного пункту разом із дачним містечком та базами відпочинку розташовані в небезпечній зоні підтоплення. Тиждень тому рівень води в Дністрі піднявся на п’ять метрів, і хоча на сьогодні вода в річці вже спадає, загроза повені все-таки залишається. «Сьогодні під час навчання ми практично покажемо, як потрібно споруджувати тимчасову захисну греблю, проводити рятувальні та евакуаційні заходи», – зазначив Олександр Миколайович. Офіцер-рятувальник розповів про напрямки організації аварійно-рятувальних заходів, розвідку, попередження населення про повінь, порядок практичної допомоги жителям окремими підрозділами рятувальників, а саме: безпосереднє рятування людей, домашніх тварин, евакуація майна, розгортання тимчасових пунктів прийому потерпілих, надання медичної допомоги тощо.

Розпочалися навчання з привітань офіцерів аварійно-рятувального загону. Методика занять передбачала чергування практики й теорії.

Накопичений людством досвід доводить, що повінь за обсягом збитків і людських жертв посідає друге місце серед біологічних катастроф після землетрусу. Останнім часом у Придністров’ї було дві значні повені – 1998 та 2008 років. Дністер – швидка і небезпечна річка. Її витоки беруть початок у Карпатах, де за  зиму накопичується велика кількість снігу. І хоча на сьогодні у верхній течії Дністра побудовано кілька сучасних промислових дамб, загроза повені в нижній течії з порядку денного не знята.

Упродовж тренінгу присутнім продемонстрували сучасні агрегати та інструменти, що застосовуються в аварійно-рятівних роботах. В арсеналі бендерського загону є: бетонно-руйнівний пневматичний лом, електро- та бензопили, пневмоножиці для різання металу, спеціальні домкрати, важелі для розтискування, переносні освітлювачі території. Використовуються також спеціалізовані мотопомпи для відкачування води. Особливо необхідні вони для очищення криниць після повені. У процесі практичних занять громадським активістам показали роботу мотопомпи й окремо – приладу для розбивання скла, який застосовують під час визволення людей з аварійного автотранспорту. Особливу увагу присутніх привернули спеціальні водолазні костюми. Офіцер загону продемонстрував один з них. Упродовж практичних занять рятівників ознайомили з методикою обладнання тимчасової греблі, організацією та устаткуванням тимчасового поста спостереження. У випадку повені в районі Бендер і прилеглих селищ їх планується встановити біля Ліпкан, Меренешт та Кіцкан.

Заключні години навчання були присвячені безпеці самих рятувальників і тих, кого вони рятують. Особливий акцент було зроблено на першу медичну допомогу постраждалим. На завершення заступник командира загону Олександр Мішина подякував усім учасникам тренінгу за відповідальність і патріотизм.

Володимир    ПУКЛІЧ.