Липень косить і жне, довго спати не дає

Поради садівникам-городникам

Липень: повітря гаряче, земля розпечена… працювати в цю пору в саду не дуже-то й хочеться. Яскраві декоративні рослини, дозрілі плоди, спів птахів і дивовижні аромати квітів… Нарешті настала пора, заради якої, власне, сад і створювався.


У липні зазвичай дуже спекотно. Тож дістати задоволення та помилуватися результатами своєї праці садівник може тільки рано-вранці або пізно ввечері. Проте роботи в середині літа у всіх вистачає, дарма що багато рослин вже родять на повну силу. Саме тепер у кожного городника і садівника починається особливий етап у житті – консервування.

Перші два дні місяця несприятливі для посіву, посадки та пересадки будь-яких рослин. Тому займіться збиранням ягід малини, аґрусу, вишні. Їх потрібно не тільки зірвати, а й відразу ж переробляти, робити запаси на зиму. Після збору врожаю можна видалити старі пагони, щоб нові могли розвиватися.

3 липня – у дні Овна добре збирати урожай картоплі, зернових культур, косити сіно. Можна сушити овочі та фрукти для заготівлі продукції про запас, заготовляти дрова. Обріжте вуса суниці, зоріть землю, підгорніть сходи, які з’явилися. Поливати все ще не можна, як і вносити рідкі добрива (допускаються хіба що в сухій формі). Якщо дуже хочеться щось посіяти, вибирайте швидкозростаючі культури: посійте насіння петрушки, шпинату, спаржевої квасолі.

4 липня – у Тельці добре ростуть багаторічні рослини. Не переживайте, якщо довго не побачите сходів, вони хоч і «засиджуються» в землі, але виходять міцними та дружніми. Такі рослини добре пристосовуються до умов вирощування, у них тривале і рясне цвітіння, щедрий
урожай смачних плодів. Посійте тепер насіння броколі, огірка, томату, ріпи, петрушки, селери, кропу. Посадіть саджанці черешні, яблуні, вишні. Нарешті можна поливати рослини, рихлити землю, але так, щоб не пошкодити коріння.

5 липня – якщо клімат у вашому регіоні дозволяє, можна вдруге посадити картоплю. Посійте цвітну капусту, пекінську, кореневу петрушку, пастернак. Займіться формуванням томатів. Поливайте рослини, вносьте під них рідкі та сухі добрива, можна також вносити їх по листу. Видаліть бур’яни і замульчуйте міжряддя. Покосіть газон, кущі та дерева обріжте. Продовжуйте садити саджанці плодових, суницю. Робіть заготовки про запас: консервуйте, соліть, сушіть, робіть соки та вино. Не можна біля коренів рихлити землю і робити пересадку.

6 липня – вважається, що Близнюки не сприяють гарному врожаю – плоди виходять без насиченого запаху і смаку, а самі рослини – з тонким стеблом, яке потрібно буде зміцнювати. Та все ж дещо сіяти можна. Це стосується витких рослин, у яких є вуса. Наприклад, посійте насіння дині, квасолі, гороху. У спеку активізуються попелиці, кліщі та інші шкідники, тому проведіть обприскування проти них, а також для захисту від грибка. Рихлити землю можна, але не поливати.

7 липня – продовжуйте сіяти рослини, в яких в’ється стебло: суницю, горох, диню. Якщо потрібно розпушити землю, не поливайте її – в Близнюках робити цього не варто. Збирайте врожай, який дозрів, закладайте його на зберігання або пускайте на переробку. Так, можна збирати овочі, коренеплоди, викопувати картоплю. На клумбі посійте конвалію, посадіть кущі троянди. Заготовляйте на зиму дрова, сушіть овочі та фрукти.

8 липня – садити можна не тільки овочеві культури, в яких в’ється стебло, а й ампельні квіти, декоративні рослини, в яких стебло звисає або стелиться. Видаліть бур’яни в міжряддях, прорідіть занадто густі сходи, підгорніть їх. Можна обприскати рослини препаратами для захисту від шкідливих комах, грибка. Продовжуйте викопувати картоплю і збирати урожай зернових, лікарських трав, інших культур: соліть плоди, консервуйте або просто закладіть на зберігання. Викопайте цибулини та бульби квітів, щоб зберегти їх до наступного сезону.

Післяслово: якщо вам допомагають наші поради, то напишіть про це. Розкажіть нашим читачам про свою присадибну ділянку, надішліть фото свого садка та городу на адресу редакції. Ми неодмінно надрукуємо їх у газеті.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://www.pexels