Всесвітній день рибальства

Не дивуйтеся, маємо й таке свято. Його встановлено 27 липня рішенням Міжнародної конференції з регулювання та розвитку рибальства, яка відбулася в липні 1984 року в Римі.


Риболовля – одне з найбільш масових і найдавніших захоплень людства. Хто хоч раз побував на водоймі з вудкою, насолодився чистотою, ні з чим незрівнянною радістю спілкування з природою і впіймав першу у своєму житті рибку, той цього ніколи не забуде.

Процес ловлення риби настільки захопливий, що у новачків він згодом нерідко переростає у всепоглинаючу пристрасть. Тільки по-справжньому захоплені люди заради того, щоб побачити чи відчути клювання риби, можуть заходити в дуже віддалені та глухі куточки, годинами мокнути під дощем чи холонути на морозі.

До того ж рибальство – це один із найдавніших видів природокористування, згадки про яке в історії людства з’явилися задовго до землеробства та скотарства. На сьогодні водні біоресурси належать до найбільш популярних у всьому світі продовольчих товарів і є дуже важливим елементом здорового харчування, джерелом 30 % білкових продуктів тваринного походження, споживаних світовим населенням.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), нині обсяг продукції світового промислового рибальства щорічно досягає близько 90 млн тонн, з них вилов у морях – приблизно 90 %, решта – у внутрішніх водоймах.

Рибальські промисли забезпечують пряму та непряму зайнятість до 120 млн людей у всьому світі, є потужним фактором розвитку територій, сприяють вирішенню проблеми зайнятості та добробуту населення.

У саме свято в багатьох країнах проводяться змагання з риболовлі, різні навчальні семінари. Заходи збирають як рибалок з великим стажем, так і любителів-початківців. Останніми роками серед учасників рибних змагань можна дедалі частіше побачити жінок. Безперечно, все більше і більше людей розуміють, що риболовля – чудовий засіб зміцнення духовних і фізичних сил.

У Придністров’ї з березня 2017 року діє Федерація рибальського спорту, очолювана її президентом Юрієм Бородіним. Це відкрите громадське об’єднання згуртувало понад тисячу любителів спортивного рибальства та рибальства в цілому – людей, віком від 18 до 70 років, таких, що з повагою ставляться до нашої природи. Діяльність організації підтримує Державна служба зі спорту.

За словами Юрія, члени товариства в минулі роки влаштовували змагання на Дністрі за участю спортсменів-рибалок із Молдови, України та Росії. Нині міряються силами лише учасники з Придністров’я та Молдови. Крім риболовства як такого, рибалки очищають береги ріки від сміття, дбають про чистоту середовища. Для них екологія довкілля, річки Дністер не порожній звук.

Протягом року Федерація організовує шість турів змагання: три – з ловлі мирної риби (коропа, карася, ляща, плотви) та три – з вилову хижої риби (щуки, судака, окуня, сома). Переможців нагороджують грамотами, медалями, заснованими Федерацією, та кубками Державної служби зі спорту.

«На сьогодні наша збірна команда дуже молода і перспективна, та й загалом перспективні всі спортсмени, яким під силу виступати на світових аренах і навіть бути на рівні зі знаменитими спортсменами», – запевнив Юрій Бородін.

Всесвітній день рибальства члени Федерації відзначать змаганням, що відбудеться на Дністрі першого та другого липня.


Уляна БОНДАРЧУК.

Фото: www.sport-fishing.club-scaled