Майбутнє у їхніх руках

Випускників середньої ланки професійної освіти Iнженерно-технічного інституту побільшало на 49. Найбільш затребуваний напрямок – «Комп’ютерні системи та комплекси».


У сучасному світі, де все більшу роль відіграють технології, інженери вважаються досить популярною і незамінною постаттю в процесах автоматизації та цифровізації. Вони стоять біля джерел створення, розвитку та впровадження інноваційних продуктів, сприяють прогресу в різних галузях: від енергетики й транспорту до медицини.

Технічний коледж ім. Ю. О. Гагаріна допомагає Придністров’ю виховувати свої власні таланти в цій галузі. Освітня програма, яку студенти освоюють в Інституті, ґрунтується на передових методах та актуальних вимогах ринку. Вони здобувають поглиблені знання в галузі електроніки, автоматики, машинобудування та інших технічних дисциплін.

Цього року дипломи про освіту за спеціальностями «Автоматизація технологічних процесів та виробництв», «Технологія машинобудування», «Комп’ютерні системи та комплекси», «Електропостачання» і «Технічна експлуатація та обслуговування електричного й електромеханічного обладнання» одержали 49 осіб.

В урочистій церемонії вручення документа про освіту взяли участь почесні гості: президент ПДУ, доктор фізико-математичних наук, професор Степан Берил та проректор з інформатизації та інноваційних технологій в освіті, кандидат технічних наук, доцент Олексій Долгов.

«У світі досить багато професій і напрямків, але матеріальний світ закладають інженери та втілюють у життя сумлінні руки робітників. Ваші руки, хлопці. Це давня професія майстра, який завжди був і нині потрібен для забезпечення життя суспільства», – звернувся до випускників Олексій Юрійович.

Примітно, що поміж такого досить великого випуску лише одна дівчина – Валерія Гліщинська. Зовсім скоро вона попрямує працювати за розподілом на «Дністеренерго» як електромонтер. За словами випускниці, місцем працевлаштування вона дуже задоволена. До того ж нині Валерія заочно продовжує здобувати вищу освіту за напрямом «Електротехніка та електроенергетика», що допоможе їй впевненіше рухатися кар’єрними сходами в майбутньому.

Гнат Чередниченко належить до когорти удостоєних червоного диплома в напрямку «Комп’ютерні системи та комплекси». Юнак одного разу вже потрапляв на сторінки нашого видання як волонтер і активіст міського молодіжного центру столиці. Нещодавно в Державній установі «Приднестровская газета» він отримав сертифікат про завершення курсів «Школа молодого журналіста».

Гнат, як і більшість студентів коледжу, паралельно навчається в ПДУ інформаційним обчисленням. Юнак зазначає, що завдяки здобутим знанням зможе налаштовувати мережі та організовувати інформаційну безпеку на підприємствах.

Випускник Микола Вельвич дістав кваліфікацію майстра з ремонту комп’ютерів та їх комплексів. Цією справою він захопився ще зі шкільної лави. За час навчання самостійно сконструював інфрачервону паяльну станцію, вага якої становить 15 кг.

Вигода його розробки полягає насамперед у ціні. Модель широкого виробництва коштуватиме покупцеві півтори тисячі доларів, тоді як вартість його авторського екземпляра сумарно склала всього чотириста.

Миколі навіть удалося перевищити деякі заводські рішення, наприклад, щодо потужності приладу. Запас теплового потоку в апарата удвічі більший, і нагрівання відбувається швидше. У своїх мріях хлопець бачить себе власником приватного сервісного центру з ремонту техніки, а поки що розмірковує про вищу освіту та з теплотою згадує навчальну практику в «Ексімбанку» та на заводі «Квінт», де дружні колективи знайомили учнів із тонкощами своєї роботи.

Кожен випускник технічного коледжу ім. Ю. О. Гагаріна здобув фундаментальні знання та цінний досвід для професійного розвитку і реалізації своїх амбіцій. Викладачі кафедр упевнені, що багато з них стануть творцями передових технологій, розробниками цікавих інженерних рішень та будівничими майбутнього Придністров’я.


Олександра ТИМКО.

На фото Валерія Гліщинська.

Фото автора.