Ярмарок вакансій у Кам’янці

Допомогти жителям знайти роботу, а працедавцям підібрати необхідні кадри – з такою метою Центри соціального страхування та соціального захисту міст і районів проводять ярмарки вакансій.


У Кам’янці традиційний захід з цією красномовною назвою зібрав широку аудиторію: 16 суб’єктів господарювання різних форм власності підшукували фахівців і робітників на сотню з гаком вакантних місць. Близько 160 відвідувачів, які мріють знайти застосування своїм знанням і силам, могли безпосередньо поспілкуватися з кадровиками й навіть із керівниками колективів.
Як водиться, на ярмарку були попит і пропозиція. Довелося почути й такий діалог: «Токар не потрібний?» – «Слюсар потрібний». А далі – детальне з’ясування подробиць: про необхідну кваліфікацію, умови та режим праці, транспортну доступність, соціальні гарантії та розмір заробітної плати й інші важливі аспекти.

Слюсарі потрібні на кількох підприємствах: у територіальних підрозділах ДУП «Водопостачання та водовідведення» і ТОВ «Тираспольтрансгаз-Придністров’я», на Кам’янському консервному заводі. Однак, спеціалізація скрізь різна, тому і важливий особистий контакт претендента з працедавцями.

Однією з перших прийшла на ярмарок кам’янчанка Наталія Дашко. Уважно вивчила список вакансій, поспілкувалася з представниками деяких організацій. Професія у Наталії досить актуальна – технолог швейного виробництва, але підприємств такого профілю в районі немає. До цих пір Н. Дашко працювала не за фахом. У Центрі розвитку дитини багатодітній матері було зручно: вранці зібралися та й пішли разом – на роботу і на заняття. Так четверо дітей один за одним і зростали. Тепер старша вже студентка технікуму, середні – школярі. Тільки матері не довелося зростати в професійному плані. Втім і найменша донечка вже перейшла в підготовчу групу, а Наталія знов повернулася до ідеї про те, щоб власноруч шити красиві речі для людей. «Хочеться творити!» – відверто пояснила вона своє бажання поміняти роботу, що стала звичною за багато років.

Працедавці та співробітники центру давали кваліфіковані консультації кожному, хто звертався з запитаннями. Обговорювали стан ринку праці, затребувані професії. Ситуація в районі непроста. Начебто, з вищеназваних цифр виходить, що практично на кожного відвідувача ярмарку доводиться одна вакансія. На ділі ж існує диспропорція між вимогами до фахівців, які потрібні на Кам’янщині, та існуючим трудовим потенціалом. У районі гостра нестача медичних працівників (лише в центральній лікарні потрібно 15 лікарів і 8 медсестер), фахівців у галузі енергетики тощо.

Відвідувачі, що не мають жодної кваліфікації, в сучасних умовах, коли навіть проста техніка вимагає солідного багажу знань і умінь, не потрібні нікому. Складною є ситуація і щодо працевлаштування сільських жителів, оскільки вакансії пропонують підприємства, розташовані в місті, а громадський транспорт із деяких сіл їздить у райцентр всього пару разів на тиждень. Добиратися туди-сюди щодня на приватному – зарплати не вистачить.

Типовою в цьому сенсі є ситуація кузьминчанки Раїси Бендовської. Професії вона не має. Після школи здавалося, що звичній до сільської праці людині вчитися не треба: справ довкола вистачає. Спочатку так воно і було: працювала Рая на виноградниках КВІНТа. Благо, підприємство доставляло на плантацію і назад власним транспортом. Потім один за одним народилися діти. Прогодуватися сім’ї не проблема: виручає підсобне господарство, в якому не лише птиця та кролики, а і корова з конячкою. А от роботу знайти поки що не вдається.

Утім, фахівці центру не тільки уважно спостерігають за ситуацією на ринку праці, а і прагнуть урівноважити пропозицію з попитом. Ольга Петриман, яка очолює відділ сприяння зайнятості, розповіла про програми, які, завдяки фінансуванню з Єдиного державного фонду соціального страхування ПМР, дозволяють придністровцям, що шукають роботу, пройти курс перенавчання або перекваліфікації за напрямами, найбільш затребуваними в республіці.

«Молодіжна практика» дає можливість за півроку освоїти професію безпосередньо на виробництві під керівництвом майстра-наставника. За програмою «Стажист» випускники професійних навчальних закладів можуть набути досвіду роботи на підприємствах. «Шанс» надається громадянам, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої перерви за своїм фахом або ж здобути новий.

Деякі підприємства району вже залучилися до цих програм, інших О. Петриман закликала приєднатися до активних форм політики сприяння зайнятості, що дозволяють підготувати саме ті кадри, які потрібні в колективі.

Завдяки ярмарку, 12 осіб отримали запрошення на співбесіду з працедавцями, один випускник має намір взяти участь у програмі «Стажист», троє зареєстровані в центрі – з ними фахівці працюватимуть в індивідуальному порядку.


Олександра САПЕГА.

Фото автора.