Центру регулювання зв’язку – 20 років

На сьогодні зв’язок не сприймається нами як щось визначне, особливе: мобільний телефон та інтернет, телебачення і радіо, газети та журнали настільки доступні й поширені, що наявність у кожного з нас постійного зв’язку давно вже здається чимось природним і звичайним.


Починаючи день, з ранку ми не снідаємо чи вмиваємося, а насамперед перевіряємо повідомлення на телефоні, тим самим підтверджуючи, що зв’язок для людей став однією з головних природних потреб – як спрага чи голод.

Людина весь час щось переміщає: по землі, по воді та в повітрі перевозить себе та всілякі вантажі, трубопроводами перекачує рідини та гази, лініями електропередач транспортує електроенергію. Проте, є ще один ресурс, який ми безперервно переміщуємо, транслюємо. Він не має ні розмірів, ні маси, та його цінність у світі перевищує цінність всіх матеріальних об’єктів. Це – інформація.

Так от, процес передачі інформації й є зв’язок. Він є частиною виробничої та соціальної інфраструктури нашого суспільства і призначений для задоволення потреб громадян, органів державної влади, оборони, охорони правопорядку та безпеки, фізичних та юридичних осіб. Зв’язок буває поштовим та електричним. Електричний зв’язок – це телеграф і телефон, радіо й телебачення, інтернет, електронна пошта та стільниковий зв’язок.

Нам дуже не подобається, коли під час захопливого фільму або футбольного матчу на екрані телевізора з’являються брижі, смуги чи викривлення. Нас дратує, коли під час телефонної розмови голос співрозмовника пропадає, у трубці чути хрип чи писк. Щоб цих перешкод зв’язку не було, й існує Державне унітарне підприємство зв’язку «Центр регулювання зв’язку» (ДУПЗ «ЦРЗ»). Якщо простіше, то він забезпечує ефективний технічний контроль функціонуючих систем радіозв’язку. 27 червня виповнилося 20 років із того дня, як Центр був зареєстрований.
Як розповів нам керівник ДУПЗ «ЦРЗ» Юрій Попов, необхідно виділити чотири головні для підприємства напрямки діяльності:
– безперервний радіоконтроль діючих радіовипромінюючих засобів;
– технічний контроль радіочастотного діапазону;
– впровадження перспективних стандартів зв’язку;
– виявлення та локалізація джерел радіоперешкод.

Юрій Попов наголосив, що особливу увагу Центр приділяє розвитку систем віддаленого радіоконтролю, а це дає можливість оперативно оцінювати стан радіочастотного спектру та виявляти порушення в його використанні. «Нині, реалізуючи першорядні функції в галузі електрозв’язку, Центр працює над підвищенням ефективності системи радіоконтролю, рівня повноти його охоплення та оперативності моніторингу, – уточнив він. – Причому велику увагу приділяємо ефективності та безперервності процесу контролю над радіочастотним спектром».

Найбільш перспективними напрямками діяльності керівник ДУПЗ «ЦРЗ» вважає забезпечення максимального охоплення радіоконтролем мереж радіозв’язку та смуг частот, виявлення та локалізацію джерел радіоперешкод, а також моніторинг територій в обсязі, який дозволяє забезпечити достатній ступінь достовірності прогнозування ризиків виникнення радіоперешкод. «Крім того, ми працюємо над підвищенням якості радіомоніторингу, щоб актуалізувати карту стану електромагнітної обстановки та своєчасного виявлення ознак порушень користувачами», – особливо наголосив Юрій Попов.

На сьогодні підприємство має стаціонарні посади радіоконтролю, оснащені спеціальним обладнанням, що дозволяє повною мірою реалізовувати покладені завдання щодо забезпечення функціонування системи контролю радіозв’язку в республіці. Водночас, ДУПЗ «ЦРЗ» працює над безперервним удосконаленням своєї спеціалізованої матеріально-технічної бази.

Редакція газети «Гомін» вітає колег з ювілеєм та бажає їм подальших успіхів у праці на благо Придністровської Молдавської Республіки.


Юрий ТЕЛЕШ.