Для тих, хто хоче стати кадетом

«Кадет» походить від французького слова CADET – молодший.


У Російській імперії слово «кадет» з’явилося одночасно з заснуванням першого військово-навчального закладу – Сухопутного шляхетського корпусу. Так стали називати вихованців корпусів. Після перетворення кадетських корпусів на училища та гімназії це найменування зникло. У 1882 році воно відновлено в колишньому значенні.

Ініціатива створення в імператорській Росії кадетських корпусів для дворян належала графу П.І. Ягужинському. Згідно з Указом імператриці Анни Іоанівни від 29 липня 1731 року Сенату наказувалося заснувати кадетський корпус. Ця дата вважається днем ухвалення звання в Російській імперії.

Кадетами називали молодих дворян у Франції та Пруссії на військовій службі в солдатських чинах до посвячення їх в офіцери, а також унтер-офіцерів із дворян у деяких європейських арміях.

Радянська влада скасувала звання в 1917 році. Знову воно стало застосовуватися з початку 1990-х років, коли в Російській Федерації створили кілька кадетських корпусів.

ПРИДНІСТРОВ’Я. У минулому році, під час відзначення 20-річного ювілею навчального закладу, перший Президент ПМР Ігор Смирнов зазначив: «Тут виховують майбутніх охоронців закону та державності. Коли кажуть «кадети», мають на увазі, що це майбутні молоді офіцери, чий життєвий шлях попереду. Бажаю, щоб ви вбирали всі знання і найкращі традиції вашого навчального закладу».

Республіканський кадетський корпус МВС ПМР оголошує додатковий набір вихованців у 5-й клас, а також на вакантні місця у 7, 8, 9 та 10-й класи (кандидати-дівчата – у 8 – 10-й класи).

За інформацією МВС ПМР, окрім загальноосвітніх предметів, кадети вивчають основи автомобільної справи, правоохоронної та військової справи. Вони також культивують у секціях різні види спорту. Вихованці РКК живуть в упорядкованих гуртожитках, забезпечені чотириразовим харчуванням, літнім та зимовим обмундируванням.

Випускникам надається перевага під час вступу до Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР, а також ВНЗ інших держав.

Іспити відбуватимуться з 1 по 3 серпня. Під час вступу до РКК оцінюються фізична підготовка (здача нормативів), знання з російської мови та математики (тестування). Кандидати в 10 клас додатково складають суспільствознавство.

Подати документи можна до 29 липня. Більш детальну інформацію дізнайтеся телефонами:
0 (552) 5-08-60, 0 (552) 5-96-06.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: www.tsvu