Дотримання правил гарантує безпеку

З початку купального сезону в Придністров’ї потонули вже семеро людей. Більшість нещасних випадків сталася в місцях, не призначених для купання.


Сотні жителів придністровських міст і сіл у вихідні дні прямують влітку ближче до води. У нашій місцевості найбільшою водною артерією є річка Дністер. У перекладі з давньоіранської мови його назва тлумачиться як «погранична річка». Вона починається в Карпатах на висоті 818 м і плине в Дністровський лиман, який сполучається з Чорним морем.

Русло Дністра досить звивисте, береги високі, обривисті, а течія стрімка, що сповільнюється тільки в пониззі. Дністер та його основні притоки (Стрий, Збруч, Серет, Реут) мають снігове та дощове живлення, через що трапляються досить часті повені (за останні 100 років зафіксовано 7 особливо руйнівних). Внаслідок сильної течії, крижаний покрив нестійкий, а в теплі зими річка взагалі не замерзає. Дністер вважається судно-плавною річкою, водами якої перевозять цінні вантажі та доставляють пасажирів, організовують екскурсії.

Свіже повітря, сонце, купання не тільки приносять задоволення, а і служать ефективним засобом загартування організму. Разом із цим безцінним позитивом, вода регулярно забирає життя людей. Тому ми нагадуємо основні правила поводження на воді, які врятують життя вам і вашим близьким:

– купатися можна тільки в спеціально обладнаних місцях (усього в Придністров’ї обладнано 10 пляжів, розташованих у різних містах і районах республіки);

– не плавати на надувних матрацах або камерах та не використовувати несправні плавальні засоби (не можна втрачати обережність, адже навіть слабкий вітерець здатний відвести надувний матрац далеко від берега);

– не купатися в нетверезому стані (уникайте вживання алкоголю до і під час перебування на пляжі, у воді або біля берегової лінії. Алкоголь погіршує відчуття рівноваги, координацію рухів і самоконтроль);

– не пірнайте в незнайомих місцях;

– не запливайте за буйки;

– не випливайте на судновий хід і не наближайтеся до суден;

– не влаштовуйте у воді ігор, пов’язаних із захопленнями та пірнанням;

– діти дошкільного та молодшого шкільного віку повинні купатися строго під наглядом дорослих.

Поспілкувавшись із відпочивальниками на місцевих пляжах, ми впевнилися, що всі вони знають правила поводження на воді та передають свої знання дітям. Молода мама Анастасія з маленькою дочкою Аріною відпочивали на столичному пляжі «Сократ». Жінка зазначила, що плавати не вміють, тому не заходять у воду більш ніж на метр-півтора. Кожного разу вони беруть із собою плавальні засоби та головні убори. «Батькам потрібно не тільки розповісти дитині всі правила безпеки на воді, але і прищепити їй навички поведінки в критичній ситуації. Дуже важливо навчити малечу не панікувати, а розуміти, як потрібно поводитися та що робити у скрутному випадку», – зазначила жінка.

Щоб не допустити загибелі дітей на водоймах у літній період, звертаємося до вас з переконливим проханням: проведіть роз’яснювальну роботу про правила поведінки на природних і штучних водоймах, а також про наслідки їх порушення. Цим ви попередите нещасні випадки на воді, врятуєте життя ваших дітей.

ПРИЄМНОГО ВІДПОЧИНКУ.
БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДІ!


Катерина СИДОРЧУК.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»