Подарунок від державного хору

Фестивальний марафон «Камертон», що стартував у 2015 році, став однією з візитних карток Кам’янщини. Він збирає у старовинному парку П. Х. Вітгенштейна прихильників різних видів мистецтва, цінителів життя в усіх його проявах.


Вони не тільки відвідують концерти (на літній естраді виступило вже понад 300 артистів і колективів), а і підспівують вуличним музикантам, беруть уроки у майстрів народних промислів, танцюють на дискотеках і разом переглядають добрі фільми. У парку душевно спілкуються і від душі відпочивають жителі району та гості, що приїхали в наш курортний край із різних куточків Придністров’я чи з-за кордону. До їхньої уваги представлені всі види творчості: художня та музична, хореографічна і театральна… Кожна програма – це зустріч із самобутніми колективами й артистами не лише з Кам’янського району, а і з інших міст республіки.

Минулої неділі світовою класикою й обробками мелодій різних народів порадував глядачів Придністровський державний хор. Складні твори у виконанні заслуженого колективу ПМР, який є неодноразовим лауреатом міжнародних конкурсів, легко линули у вечірнє небо. Мінорний вокаліз (мініатюра для голосу, в якій не використовуються слова, а проспівуються голосні звуки) змінявся духовною музикою – творами з текстами релігійного змісту, що відрізняються піднесеним звучанням, спокійно-розміреним ритмом, пластикою мелодій. За величною піснею «Волга», створеною в ХІХ столітті російськими народовольцями, слідували запальні сирба та хора, які танцюють не тільки молдавани, а цілі групи східних і південних народів Європи.

Фольклорна частина концерту містила й декілька українських обрядових пісень: від колядок до «Ой на Івана, та й на Купала» – немов річний календар перегорнули. Пролунав «Щедрик», який у музичній обробці Миколи Леонтовича дістав всесвітню популярність і перетворився на англійську різдвяну пісню «Carol of the Bells». Змінила його веснянка, що звеселяє людей, приносить в їхні душі красу та оптимізм. Гаївка «Вийди, Грицю, на вулицю» – дорогоцінний скарб ранньої культури наших прапрадідів – розповідає, як парубки та дівчата обирали собі пару. Нове життя вдихнув у неї знаменитий український композитор і збирач фольклору Микола Лисенко. Виходець зі старовинного козацького роду, він записав цю танцювальну пісню в одній чорноморській станиці.

Усі твори хор виконував а капела, без інструментального супроводу. Завдяки високій майстерності досвідченого художнього керівника і диригента Тетяни Твердохлєб, солістів і артистів, які професійно й уміло вели свої партії, з сопрано й альтів, тенорів і басів народжувалася чарівна мелодія. Практично весь репертуар лунав життєствердно, від першої пісні «И снова будет доброта», створеної багатогранним композитором Андрієм Петровим, перу якого належать опери, балети, симфонії, романси, інструментальні концерти та музика до 93 фільмів, і до фінального твору «Как прекрасен этот мир!» Давида Тухманова і Володимира Харитонова, які написали пісню півстоліття тому, проте вона і тепер не втратила своєї актуальності.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.