Виховуючи екологічну культуру

Конкурс «Природа рідного краю» завершився урочистою церемонією нагородження переможців та фіналістів. Журі оцінило 649 творчих робіт (фото, малюнки, плакати, панно, вироби) та визначило найкращих із кращих.


Мета, покладена Міністерством сільського господарства та природних ресурсів в ідею заходу, не обмежувалася простим змаганням. Проведений конкурс сприяв розвитку природоохоронної та екологічної культури в нашому суспільстві.

Розмаїття унікальних витворів забезпечив широкий спектр учасників – від дітей до дорослих. Поміж конкурсантів були вихованці столичного «Дитячого будинку», «Бендерського дитячого будинку для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків», учні ліцеїв та дитячих шкіл мистецтв, педагоги та школярі загальноосвітніх установ, курсанти ДОУ «Тираспольське Суворовське військове училище», члени екологічного загону «Гіочел» МОЗ «Бендерська СЗОШ № 16».

У кожній роботі було «закодоване» глибоке послання: збереження природної спадщини Придністров’я, повага до її унікального тваринного та рослинного світу, а також запобігання екологічним катастрофам.

Конкурс тривав із 3 травня по 16 червня 2023 року. У залі Міністерства сільського господарства та природних ресурсів, сповненій урочистості та захоплення, 28 червня відбулася довгоочікувана церемонія нагородження, на якій представили й роботи фіналістів.

Фотографії прекрасної природи та улюблених домашніх вихованців, інформаційні плакати про заповідні куточки республіки, майстерно виготовлені яскраві макети несуть у собі заклик до моральної свідомості, відповідальності та екологічної просвіти.

У рамках конкурсу були представлені наступні номінації: «Заповідний куточок рідного краю», «Збережімо природу!», «Коли дерева були великими», «Чистота природи – запорука здоров’я нації».

Тематика плакатів охопила широке коло актуальних проблем: «Таємничий світ заповідної природи», «Охорона заповідної природи – справа кожного», «Земля – жива мати своїх дітей», «Скажемо «Ні!» лісовим пожежам!», «Бережіть дерева – вони живі» , «Вода – джерело життя на Землі», «Маленький помічник природи», «Чисті береги водних об’єктів», «Чисто не там, де метуть, а там, де не смітять», «Чисте повітря – здорове покоління» та «Наше життя залежить від здоров’я планети».

Ці чудові роботи стали яскравим і натхненним свідченням того, що багато жителів міст і сіл розуміють необхідність дбайливого ставлення до природи та збереження її багатств. Конкурс «Природа рідного краю» не лише привернув увагу до актуальних екологічних проблем, він став дзеркалом совісті та відповідальності придністровців перед майбутніми поколіннями.

Фото автора

Анастасія Сіденко разом із мамою зробила фотоколаж і посіла 3 місце в номінації «Коли дерева були великими». На своїх знімках вони спонукають оточення не викидати сміття, не розпалювати багаття, не користуватися одноразовим пластиковим посудом та не рвати квіти. Шестирічна Настя стала головною героїнею фото та своїм власним прикладом показала, як треба правильно поводитися у природі.

Справжньою зіркою церемонії нагородження став бронзовий призер конкурсу Олександр Ярський: він прийшов на неї разом зі своїм вихованцем – котом Димком. Юнак зізнався, що свою ініціативу він заздалегідь узгодив з організаторами, й вони з радістю його підтримали. Таким чином церемонія підбиття підсумків ще більше запам’яталася всім присутнім.

Поміж цінних подарунків, які дісталися конкурсантам, було друге видання Червоної книги Придністров’я, сертифікати на придбання канцелярського приладдя, набір листівок із зображеннями природно-заповідних місць республіки та плакати, які розповідають про флору та фауну нашого регіону. Організатори конкурсу також подбали про розваги та відпочинок учасників – надали квитки на атракціони в парках столиці та в Бендерській фортеці.


Надія САМСОНОВА. 

Фото автора.