Вшанування подвигу

До 100-річчя Героя Радянського Союзу Володимира Бочковського випустили марки. На спецпогашенні мініатюр в історико-краєзнавчому музеї почесним гостем стала його вдова Ніна В’ячеславівна.


Поштові марки як маленькі, проте цінні знаки, відіграють важливу роль у збереженні історії. Вони служать не лише для оплати поштових послуг, а є візуальним відображенням культури, літопису подій та досягнень цілих народів і держав. Кожен знак несе в собі унікальну символіку, авторський дизайн та особливості друку.

Нову мініатюру з серії «Шлях до Перемоги» присвятили радянському офіцеру танкових військ у роки Великої Вітчизняної війни, уродженцю міста Тирасполя Володимиру Бочковському. Презентація відбулась у стінах столичного історико-краєзнавчого музею напередодні 100-річчя від дня його народження. Марка допомагає поринути в минуле і трохи більше дізнатися про важливі моменти біографії Героя Радянського Союзу, а найголовніше – з вуст тих, хто знав його особисто.

Директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв продемонстрував філателістам і гостям заходу працю дизайнерів Анастасії Лаврентьєвої та Сергія Ткачова. На випущеній марці зображений мальований портрет Володимира Олександровича та стилізоване тло, що передає атмосферу воєнних дій і танкових боїв.

Особливо інформативним можна назвати конверт першого дня. У нижньому лівому кутку в окремій рамочці вказані всі головні заслуги почесного громадянина міста Тирасполя, які варто знати кожному придністровцю.

«Капітан Володимир Олександрович Бочковський, майстер танкового бою, здобув 36 перемог. Брав активну участь у Курській битві, п’ять разів горів у танку. З 1980 року – генерал-лейтенант танкових військ», – написано на марочному аркуші.

На заході були присутні редактор газети «Человек и его права» Микола Бучацький та голова Громадської палати республіки Володимир Ладункін. Вони поділилися спогадами про особисті зустрічі з Героєм Радянського Союзу та його особливу роль в історії міста.

Наприклад, без ініціативи О. Бочковського одне з найголовніших наших свят року виглядало б зовсім інакше. Саме завдяки йому, паради на 9 Травня починаються з проїзду танка Т-34.

Ще одним цікавим фактом є те, що за визволення Коломиї тираспольчанина не нагородили званням Герой Радянського Союзу вдруге через те, що вважали його занадто молодим для цього. Пізніше офіцера відзначили орденом Суворова III ступеня, а згодом він став одним із тих, хто в 1979 році перерізав стрічку на відкритті пам’ятника відомому полководцю в Тирасполі.

«Його доля, бойовий шлях – це своєрідний виховний момент для нинішнього покоління. Такі приклади надихають і можуть стати дороговказом для нашої молоді. За його життя було видано багато книг, пам’ятних монет. Цю марку я збережу та пошлю дітям і онукам у Москву», – зазначила Ніна Бочковська.

Наклад нової серії становить 4 900 екземплярів. Їх можна придбати в поштових відділеннях ПМР.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»