Виставка про людину і героя

У Тираспольському об’єднаному музеї відкрилася виставка, присвячена 100-річчю Героя Радянського Союзу Володимира Олександровича Бочковського.


На урочистій церемонії відкриття були присутні: перший Президент ПМР Ігор Смирнов, начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, вдова Володимира Бочковського Ніна В’ячеславівна, представники громадських організацій республіки.

За словами наукового співробітника відділу історії музею Володимира Майєра, основу виставки складають близько півсотні експонатів, пов’язаних із різними роками життя легендарного танкіста. «Унікальною є парадна уніформа. На мундирі, крім нагород і відзнак, є нашивки про поранення. Три золоті позументи – це три важкі поранення, два червоні – легкі. Адже він 5 разів горів у танку. Поряд із парадною формою – його кортик, особиста зброя», – розповів науковець.

Особливий інтерес викликають фотографії з сімейного архіву Володимира Олександровича. Його батько був відомим кондитером, на одній із фотографій відвідувачі музею мають можливість побачити унікальний торт, справжній шедевр у його виконанні. Фото датоване 1935 роком.

Представлені матеріали, на яких майбутній Герой Радянського Союзу тільки-но закінчив школу, слідом – знімки з фронту, де він проявив себе як справжній ас військової справи. На виставці також є нагородні листи, особисті речі, предмети спорядження та улюблені книги з домашньої бібліотеки Володимира Бочковського.

Науковий співробітник відділу історії В. Майєр повідомив, що траплялися випадки, коли військовослужбовців представляли до якоїсь нагороди. Вище військове керівництво розглядало це питання, а в кінцевому результаті відзначало його більш важливою нагородою.

У біографії офіцера був один цікавий факт. Військовий історик Юрій Жуков у 1965 році опублікував у журналі «Огонек» нарис про Бочковського «Історія одного танкіста». Після цієї статті легендарному танкістові надійшло два мішки листів. Багато з тих, хто воював із капітаном, не знали тоді про його повоєнну долю. Копія статті також зберігається серед експонатів. Життя фронтовика після війни та повернення до Тирасполя теж ілюструють фотознімки.

Ніна Бочковська розповіла про любов Володимира Олександровича до рідного міста: «Напевно, це було пов’язано з якимись особливими спогадами: запахом солодкого тіста, яке він місив, коли допомагав батькові пекти булочки, про безтурботне дитинство. Все це відіграло велику роль у тому, що він так любив місто і повернувся до нього».

Унікальними є фотографії, де він спілкується з робітниками заводів міста на Дністрі.

Виставка триватиме впродовж двох місяців. Усі охочі мають можливість відвідати музей та на власні очі побачити оригінальні експонати.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: ИА «Новости Приднестровья»