Перші кроки до самостійності

На полях Придністровського науково-дослідного інституту сільського господарства в літній період працюють школярі. Цього місяця їх зібралося 30 осіб. Основною мотивацією для ближчого ознайомлення з фізичною працею в них є прагнення до набуття самостійності та фінансової незалежності.


Можливість працевлаштування для неповнолітніх придністровців вдалося забезпечити завдяки співпраці Служби соціального захисту та Науково-дослідного інституту (НДІ). Третій рік поспіль учені-селекціонери беруть під свою опіку кілька груп школярів із різних освітніх організацій. Вони пояснюють їм, як ефективно та без втрат збирати врожай.

Директор НДІ Сергій Секрієр зазначив: «Ми гаряче підтримуємо такі ініціативи. Я сам колись розпочинав свою діяльність із подібних робіт. Коли дітям вдається заробити перші гроші, то вони змінюють сприйняття грошей, своє ставлення до них. Згодом вони більш прагматично підходять до своїх витрат. Це позитивний досвід, а для нас – полегшення трудових буднів. Юнаки та дівчата допомагають справлятися з додатковим навантаженням та отримують за роботу винагороду у вигляді зарплати».

Беззмінним куратором трудової діяльності школярів у лабораторіях, теплицях та на полях є головний спеціаліст інституту з питань упровадження технологій Дмитро Стоянов. Від нього ми дізналися про трудовий графік підлітків. Усе починається з короткої ранкової наради о 07:55. Після цього колектив розпочинає роботу. Через кожні 45 хвилин Дмитро Федорович оголошує обов’язкову 15-хвилинну перерву.

Цими днями триває збирання цибулі, тому робітники відпочивають від палючого сонця в тіні, де обов’язково п’ють прохолодну воду. До обіду 4-годинна зміна закінчується, всі присутні відзначаються у відділі кадрів і йдуть додому. Куратор розповів про те, який обсяг підліткам вдається виконати за цей час: «Група з 18 осіб може зібрати від 100 до 150 кг цибулі за один вихід».

Спираючись на свій 46-річний досвід в аграрній галузі, Дмитро Федорович легко знаходить підхід до молоді. Під час фізичної праці він мотивує і підбадьорює підлітків протягом усієї зміни. Однією з найбільш звичних до такої діяльності в цій групі виявилася дев’ятикласниця ТСШ № 5 Настя Ємельчук. Її витривалість та продуктивність на полі вже встигли помітити співробітники НДІ. В особистій розмові дівчина повідомила, що це її перша така практика в колективі. Про можливість заробити на кишенькові витрати вона дізналася від мами.

«Мені тут зовсім не складно. Я звикла до праці. Наша сім’я має свою дачу, де я проводжу багато часу. Зараз я збираю цибулю, щоб заробити на бездротові навушники», – сказала Настя.

Старшокласник Ваня Лисенко навчається в ТСШ № 3 ім. А. П. Чехова. На полях НДІ трудиться вже другий рік. Уперше про цю можливість він дізнався з оголошення на стенді дендропарку. Спочатку збирав горох, а потім його направили до лабораторії. «Я хочу потроху відкладати гроші. Ця робота чудово підходить для того, щоб накопичити трохи коштів», – наголосив юнак.

Одинадцятикласник Артем Шеломенцев тут також удруге. Торік він дістав направлення до дендрарію, де відважно боровся з амброзією, старанно полов бур’яни, очищав доріжки від трави та вивозив сміття. За словами парубка, влітку він має вільний час і не хоче його марнувати. «Багато робочих вакансій для мене закрито, оскільки ще не маю 18 років, а тут я знадобився. Однак мої друзі не розуміють мене. Вони беруть гроші в батьків, а я не хочу наслідувати їхній приклад. Мені 16 років і вже соромно просити на кишенькові витрати», – наголосив Артем.

За місяць школярі матимуть змогу заробити одну тисячу рублів. Праця в НДІ сприяє розвитку трудових навичок, привчає до праці в колективі, в командній і соціальній взаємодії. Це чудова нагода для молоді, щоб набути цінного досвіду та зробити перші кроки до самостійності.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.