Як зробити канікули цікавими

Літні канікули – такі бажані для більшості школярів та чималої кількості батьків, – настали! Хоча водночас виникла й досить велика проблема: на канікулах діти потребують більше уваги.


Отже, перед батьками постає питання, чим же їх зайняти, адже не у всіх є в селі бабусі з дідусями. Щодо відпочинку в дитячих таборах, путівок туди не так багато, та й ціни на них чималі. Мандрувати ж усе літо родиною теж мало хто спроможний.

От і виникає запитання: що робити у спекотному місті, куди поїхати за цікавими пригодами? Виявляється, для кожної вікової категорії є свої можливості.

Розглянемо деякі варіанти
1. Канікули «на асфальті». Навіть там, де ми постійно живемо, буває ще багато незвіданих можливостей: і це не звичні осередки відпочинку та культури. Не полінуйтеся дізнатися про всілякі заходи для дітей та підлітків, що відбуватимуться під час канікул у вашому місті, зокрема при школах (шкільних таборах), дитячих та молодіжних центрах і клубах, бібліотеках, гуртках, театрах тощо. Зазвичай вони плануються для обмеженої аудиторії, але ж домовтеся з друзями, однокласниками та родичами. Крім того, саме на літних канікулах найбільше гастролюють художні колективи й навіть драматичний театр.
Зрештою, старші підлітки нерідко прагнуть влітку і попрацювати. Тож посильна робота, наприклад, з озеленення чи в рамках якогось соціального проекту стане не тільки прибутковою, а ще й гарним досвідом співпраці, відповідальності та ініціативи. Канікули в місті – це період, коли у старшокласників є більше часу на знайомство з молодіжними громадськими організаціями: екологічними, фольклорними, туристичними тощо.

2. У селі чи в маленькому містечку. Батькам теж треба колись відпочити. У кого є родичі в селах та містечках, мають свої «канікули», відправивши дітей ближче до природи. Очевидні плюси доповнюються й мінусами – обмеженими заняттями на місцевості, яка вже не перший рік є канікулярною базою. Коли дітям не подобається або набридає таке дозвілля (особливо якщо не мають поруч друзів), можна допомогти їм креативно його урізноманітнити.

У селах та містечках теж є музеї: в школі, бібліотеці, будинку культури (зокрема, краєзнавчі, природничі, мистецькі). Когось зацікавить пошук нових експонатів (до речі, також і для музеїв рідного міста) чи реставрація, опис, змалювання та фотографування раніше знайдених, або ж облаштування туристичного маршруту з побудовою хижі, вогнища, паланки на великому розлогому дереві, каплички біля джерела.

Для старшокласників, що мають хист до писання чи фотографування, є ще один варіант поєднання приємного з корисним на канікулах у селі та невеликому містечку. Адже й у наші непрості часи працюють періодичні видання та електронні ЗМІ, зацікавлені в тих чи інших тематичних матеріалах «з місць». Головне тут – знайти відповідних замовників.

3. Канікули в мандрах – це найбільш привабливий варіант для непосидючих любителів пригод, і найбільший головний біль для їхніх батьків. Зазвичай мандрують старші підлітки, але і для молодших можна організувати поїздки з батьками. Спочатку поцікавтеся в школі, спортивній секції чи гуртку, де саме є такі колективи, куди діти могли б поїхати – не тільки класом чи групою, але й за індивідуальними домовленостями, з розміщенням у родинах ровесників.

Така практика останнім часом стає все більш розповсюдженою, але є й інша можливість, яку варто розвідати. В Інтернеті доступні як окремі програми, так і координаційні центри волонтерських таборів, де молодь працює, навчається, відпочиває, а також їздить на екскурсії. Не завадить почитати й відгуки та враження вже досвідчених мандрівників. Допоможуть і батьківські інтернет-форуми, де трапляються обговорення подібних програм.

У пошуках можливостей допомогти дітям організуватися, варто враховувати та заохочувати їхню активність та ініціативу. Якщо в них є бажання заробити ще й грошей – це гідно підтримки, особливо, коли праця сполучається з пізнанням, творчими моментами, їх власним креативом. Для розвитку особистості, становлення характеру, духовного зростання це корисніше за пасивне споживання красот, зручностей та задоволень.

Хай канікули, що вже настали, будуть для наших батьків і дітей порою корисних та цікавих відкриттів, досягнень, надбанням нового досвіду, вмінь та друзів. І не забуваймо ділитися інформацією, де і як ви все це знаходили, які проблеми довелося розв’язувати та як ви їх подолали.


Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото: pixabay.com