Майбутнє правоохоронних органів республіки

У Тираспольському юридичному інституті МВС ПМР імені М. I. Кутузова відбувся урочистий захід, присвячений випуску офіцерів міліції.


Документи про закінчення вишу майбутнім міліціонерам вручили міністр внутрішніх справ генерал-майор міліції Віталій Нягу, перший Президент ПМР Ігор Смирнов, начальник ТЮІ МВС республіки.

Цього року особовий склад придністровської міліції поповнили 53 лейтенанти. Дев’ятьом із них вручили дипломи з відзнакою та цінні подарунки. Вони найкраще навчалися і брали активну участь у громадському житті навчального закладу.

З найкращими побажаннями до молодих людей та їхніх батьків звернувся Віталій Нягу: «Перед нами поставлено багато завдань, і найголовніші з них – боротьба зі злочинністю, збереження державного устрою, гарантування безпеки громадян. Ваш прямий обов’язок – забезпечувати дотримання законності. Переконаний, що ви, гідні офіцери міліції, свято зберігатимете найкращі традиції придністровських правоохоронців, примножуватимете їх, робитимете все, щоб уся країна, батьки пишалися вами. Дякую вам за старанність у навчанні, у відпрацюванні навичок».
Ігор Смирнов у своїй промові наголосив, що «…потрібно мати мужність, щоб одягнути на себе погони та взяти відповідальність, пов’язану з захистом громадян». Він побажав випускникам гідно виконувати завдання щодо забезпечення безпеки держави.

Начальник ТЮІ МВС ПМР висловив подяку батькам випускників за підтримку, яку вони надавали дітям за всі роки навчання у виші.
Обов’язковою частиною випускної церемонії є проходження випускників парадним маршем перед командуванням вишу та представниками відомства, до системи якого воно належить. В повітря летять монети, які випускники заздалегідь збирають саме для цього моменту. Грошовий дощ символізує блискучу майбутню кар’єру молодих офіцерів: монети висвітлюють небо зірками, як літнє сонце висвітлює їхні перші зірки на погонах.

Зворушливим емоційним моментом стало прощання майбутніх міліціонерів із прапором ТЮІ.
Випускників та їхніх батьків переповнювали позитивні емоції. Для курсанта Микити п’ять років навчання промайнули непомітно. Молодий чоловік розповів про власний вибір міліцейської професії: «З дитинства я з повагою дивився на співробітників міліції, вони, безперечно, були прикладом честі та гідності. Тоді й вирішив, що рівнятимуся на них. Також хотілося допомагати людям у біді, не залишати їх у важкій ситуації та подавати руку допомоги. Чималу роль відіграла наступність поколінь: мій батько працював у міліції. Вдячний адміністрації та викладачам вишу за знання».

Випускниця Олена сказала, що в майбутньому планує служити в правоохоронних органах. «Моїм пріоритетом є криміналістика, – розповіла вона. – Зі стін ТЮІ виходять дільничні інспектори міліції, оперативні співробітники карного розшуку, слідчі. Подобається розкривати злочини, розслідувати всілякі історії та захищати людей».

Курсант Сергій поділився з нашим кореспондентом емоціями від цього важливого дня: «Силовими структурами я зацікавився завдяки серіалу «Кадетство». Мене змалку цікавило життя людей у погонах, статути, плац, військові паради та все, що стосується офіцерської служби. Батьки підтримали мій вибір професії. Захищати громадян, їхні права та свободи є обов’язком кожного міліціонера».

Незабаром 53 молодих спеціалісти поповнять склад силових відомств. У серпні вони розпочнуть самостійну професійну діяльність на благо Придністров’я.


Віталій МАЛЬОВНИЧИЙ.

Фото: mvdpmr.org